Drewniany Low Racer

Zaczęty przez golden, Listopad 23, 2013, 11:00:50 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

golden

Witam kolegów chodzi mi po głowie Low racer oczywiście ze sklejki  ;) co myślicie na kołach 20x26 poproszę o za i przeciw

hansglopke

I tak będzie sztywnik, to może z tylu koło 28?
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Kulek

Jak poprowadzisz łańcuch? Czemu nie zrobisz zawieszenia z tyłu? Przerzutki czy jakiś nexus?

golden

Kolo 28 też chodzi mi po głowie, łatwiej byłoby dostać oponkę szosowa.Co do zawieszenia Kulek nie jest mi potrzebne rowerek niema służyć do jazdy po mieście.Typowe przerzutki ,może tylko z przodu będzie jedna duża zębatka a łańcuch na jednej rolce pod fotelem a powrotny na napinaczu zamontowanym nad przednim kołem

pajak_gdynia

jak zrobisz tylny widelec bardziej pochylony (mniej więcej tak jak w SLR), to będziesz miał mniej problemów z kolizją łańcucha. Chociaż na 90% i tak będą dwie rolki na ciągnącym (łańcuch zawsze będzie szorował po widelcu, chyba że monofork.. ale to jednak pewna komplikacja..)

Napinacz sobie podaruj, nie działa to dobrze z "typową" przerzutką. Jedynie ma sens dla singla albo planetarki. Sztywna rolka zda egzamin na 5+. Szczególnie jak założysz z tyłu "low-endową" przerzutkę (mają zdecydowanie mocniejsze sprężyny na wózku).

Jeżeli chodzi Ci po głowie 700c.. To popieram :) Zapylaczek będzie całkiem ciekawy, na 100% nie da się go przegapić.

Jaką kierę planujesz? U-bar, dyszel z szeroką kierą czy chomiczek na odchylanym? Drewno?

golden

Kiera chomiczek ale nie odchylany,sztywniak alu.

Kulek

Rozrysowałem sobie położenie łańcucha w rowerze i będziesz potrzebował czterech rolek, jak u mnie w pierwszym drewniaku. W becie potrzebowałem już tylko jednej rolki na zintegrowanych biegach i doszedłem do wniosku, że niski środek ciężkości z low racera nie daje więcej korzyści jak ta sama pozycja, ale podniesiona 20 cm do góry.

golden

Proszę linia łańcucha 2 rolki plus takalan,tak sobie zaplanowałem +/-
Zmieniłem troszkę linie ramy,chyba teraz lepiej wygląda i zostanę jednak przy kole 26

Kulek

Z mojego amatorskiego doświadczenia to łańcuch będzie nieźle przeszkadzał przy skręcaniu i tarł o widelec. Chyba że mieszkasz na płaskich terenach z fajnymi drogami rowerowymi =]

golden

Tak samo miałem w HR700 lekko go podciągne w razie czego w górę w rurce i będzie ok,ale ogólnie mam zamiar tak wykombinować widelec żeby było ok.Coś się utnie, coś pospawa ;D

Tef

Cytat: golden w Listopad 24, 2013, 06:18:54 PM
...Coś się utnie, coś pospawa ;D

Oczywiście dębową elektrodą  ;) .
Powodzenia! Ja aktualnie siedzę nad projektem dla młodszego syna. Będzie LWB ze sklejka i kilku śrub.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

pajak_gdynia

Dyszel jako kierownica nie jest wygodny: ręce masz cały czas do góry (drętwieją..), sterowanie nie jest zbyt precyzyjne, a wsiadanie/zsiadanie jest bardzo niewygodne. I nie masz możliwości podnieść się, dla lepszej obserwacji tego co przed tobą.

No i oczywiście polecam uczestnictwo w aukcji http://allegro.pl/sram-9-0sl-woody-1997-r-193-7-g-i3742957855.html
:)

golden

Rozumiem że kolega ma doświadczenie,ale spróbuje z chomikiem może odchylanym do tej pory jakoś mi to nie przeszkadzało,najwyżej zrobimy testy z U-barem.

golden

Może mi ktoś z kolegów doradzić jaki widelec zastosować pod 20"koło , co w waszych konstrukcjach zastosowaliscie ?

golden

:( Niech ktoś coś doradzi,wpadł mi w oko nowy widelec od Wigry ,tylko czy da rade.Macie jakieś doświadczenie z nimi.