Ciekawostki z allegro

Started by Yin, March 07, 2009, 09:50:31 PM

Previous topic - Next topic

Maciej K

Quote from: Audax on May 26, 2025, 10:47:35 AM
Quote from: Maciej K on May 26, 2025, 10:32:47 AM
Ogarnij się i zaproponowany 24.05 (powyżej) przeze mnie rower kupuj, zanim Ci go Audax zgarnie.
Mi się podoba ten niebieski z hamulcami Magura i napędem dual drive. Ale na miejscu ocenie. 

Mam nadzieję Audaxie, że zdajesz sobie sprawę z tego, iż nawet najlepsze hamulce świata,
zbyt dużego wpływu na szybkość czy komfort jazdy roweru nie mają.
Położenie siodła (geometria) względem supportu, tudzież rozstaw osi i owszem.

Znając Twoje zamiłowanie do dalekich wyjazdów, rower (też niebieski! ), ale z tylnym kołem 26" sugerowałbym.
Mając taki pojazd, przednie koło na  24" (tu brak wąskich opon niestety)
lub 24 x 1 3/8 (tu wybór wąskich jest) zmieniłłbym.
Oczywiście ze stosownym widelcem.

Audax

Wczoraj byłem z wizyta u tego sprzedawcy. Wróciłem bez roweru, ale przejechałem się 4 różnymi rowerami.

Pare uwag na temat modeli. Są w stanie do przeglądu i ewentualnie remontu. Widać, że długo stały. Myślę, że we wszystkich na dzień dobry oprócz porządnego serwisu trzeba wymienić wszystkie opony bo guma w nich się postarzała. Druga rzecz - prawie we wszystkich gripy / pokrętła przerzutek gumowe do wymiany - wręcz roztopione były. Brudziły brzydko ręce przy próbie użycia. No i do zakupienia nowy materac - tylko w może 3 się nadawał (akurat to na zdjęciach dobrze widać)

Moim zdaniem przy cenie 1500 zł (na tyle został wyceniony Hurricane) o którego pytałem ale bez prób negocjacji ceny - to są drobnostki.

Teraz poważna dla mnie rzecz - która nie dla każdego będzie wadą. Rowery pochodzą z Holandii. Zatem konfiguracja napędu jest na teren płaski jak naleśnik - duże blaty korb, małe kasety. Nie każdy miał przednią przerzutkę. Na "płasko-Polskę" to ok. Dla mnie napęd do wymiany od razu w każdym rowerze bo pod dom tak skonfigurowanym rowerze bym się nie wtoczył :)

Myślałem o Challenge Hurricane niebieskim z piastą dualdrive. Ale po jeździe testowej po drodze stwierdziłem, że to nie moja bajka. Dla mnie za nisko. Nie czułem się komfortowo. Poza tym piasta dualdrive nie zmieniała biegów - ale to pewnie do poprawy.
Zielony Challenge Hurricane ma ramę w najlepszym stanie.

Quote from: Maciej K on May 27, 2025, 10:39:47 AM
Znając Twoje zamiłowanie do dalekich wyjazdów, rower (też niebieski! ), ale z tylnym kołem 26" sugerowałbym.

I na tym rowerze mi się najprzyjemniej jeździło. I też moim zdaniem był najładniejszy i w najlepszym stanie. Ale nie takiego roweru szukałem. Poza tym napęd szosowy z ogromnym blatem + mała kaseta i brakiem nawet miejsca na przerzutkę z przodu - to dla mnie dyskwalifikacja. Ale jak komuś się podoba to IMO warto bo jest bardzo ładny i wygodny.

Drugi M5 z kołami 20 cali o którym pisał Jacekddd też w fajnym stanie. Napęd stare dobre shimano 105 chyba 5500 - mam ciągle takie. Skonfigurowany bardzo sportowo. Nie przejechałem się na nim bo jest ustawiony na wysoką osobę. Usiadłem tylko - pozycja bardzo sportowa. Tez moim zdaniem fajny rower na szybkie jazdy po płaskich terenach. Jedyna wada to sposób w jaki są ustawione klamki hamulcowe - nie wyobrażam sobie hamować kciukami - były ustawione w bardzo dziwnej pozycji.

Nie karmie troli.

astroman

Zwróciłeś uwagę jaki to był dualdrive? Bo różne są.
Dualdrive moim zdaniem ma trochę zalet ale niektórzy nie wiem dlaczego się go boją.
Też polecam na początek 26 x 20.

astroman

Jak jeszcze coś z dolną kierownicą lub typu U-bar i dobrą amortyzacją to sama przyjemność z jazdy.