Witajcie

Zaczęty przez machina1, Listopad 27, 2011, 10:12:37 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

machina1

Cześć jestem Łodzianinem.Na razie jeżdżę standardowym pionem,ale bardzo się rozglądam ::) za jakimś ciekawym sprzętem do leżenia w trakcie śmigania.
Zaciekawiły mnie rozwiązania poziome.Chcę uniknąć podstawowych błędów przy wyborze poziomki i mam nadzieję,że pod Waszym okiem wybiorę coś ciekawego.A może któryś z forumowiczów ma coś na zbyciu - co zaciekawi mnie?
Pozdro machina 1

Danielasty

pierwsza poziomka - czy to kupiona czy zrobiona - nie będzie pasowała nawet w 80% właścicieli, także jak masz portfel z zawartością, kup nową z regulacją booma swb czy low racer, jak jednak nie masz kasy zrób cruzbike, wszystko na śruby a kosztuje tyle co nic

paaj

Witam ziomka na forum. Pytaj, a jeżeli nie będę mógł Ci pomóc to z pewnością pomogą inni forumowicze, tak jak mnie przed rokiem.

trajk-o-ciklista

Też witam ! :)

Pytaj śmiało.
Podstawowe pytania do Ciebie będą: ile myślisz że chcesz wydać kasy na poziomkę, do jakiej jazdy ona ma być,
czy wolałbyś kupić gotową, a czy może byś spróbował zbudować coś we własnym zakresie ?

Pozdro
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

machina1

Koszty myślę w granicach 1500-2000 pln.tak myślę.Widziałem,że takie można kupić używane np rodem z Kalisza.
Tam przejechałem się kawałek i podobało mi się.Popróbowałem na takim skuterze z amortyzacją.
Zastanawia mnie tylko czy takie konstrukcje wytrzymają 120 kg przy 183 cm wzrostu?
Poruszany jest temat jazdy po pagórkach.
Chociaż Łodź w miarę równa jest to z tego co zrozumiałem z postów - poziomy  są wybredne i nie lubią wzniesień pokonywać.
Piszecie również o odchudzaniu sprzętów z każdego możliwego grama,że tak ważne są opory toczenia....

W ogóle dziękuję za odpowiedź na powitanie kolegów. ;D

Makenzen

...i koleżanek, mam nadzieję, też ;)
Hej!
Co do pierwszej poziomki i jej "pasowności", to ja trafiłam idealnie - rower mi podpasował już od pierwszego "wsiąścia" :)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

szydziu

Hejka Hejka  :)
Moje Kochanie (czytaj - Zonk) wskoczyła na poziomkę i to wszystko - śmiga nią do dziś - ja niestety przygodę z "leżakiem" rozpocząłem od przeróbki i wciąż szukam ;) więc jak widzisz "statystycznie" masz 50% szans na zadowolenie z pierwszego zakupu - albo trafisz albo nie :) Nie mniej jednak jazda nawet na niewygodnej poziomce jest lepsza od wygodnego "pionasa" ;)

machina1

Makenzen przepraszam zachowałem się jak gnojek.
Dziękuję Koleżankom i Kolegom z forum za przywitanie.
Szydziu mam nadzieję,że mam moje szase na dopasowanie to te 50% na tak  a nie 50% na szybką zmianę pojazdu .
Bo z połówkami jest zawsze zagadkowo.Np tak jak z tymi gawronami pokonującymi przestrzeń nad lasem.
Do połowy lasu wlatują ale od połowy - już wylatują.
Aaaaa,znów jak zwykle za bardzo filozuję.

Yin

Witaj na forum :)

Cytat: machina1 w Listopad 28, 2011, 09:49:18 PM
Koszty myślę w granicach 1500-2000 pln.tak myślę.Widziałem,że takie można kupić używane np rodem z Kalisza.
Jeśli tylko jesteś odrobinę techniczny to proponuję zrobić ramę samemu - raz że będzie dokładnie w takim typie jak potrzebujesz, dwa nabierzesz doświadczenia na przyszłość i trzy - robienie poziomów samodzielnie to 50% zabawy ;)

Zastanawia mnie tylko czy takie konstrukcje wytrzymają 120 kg przy 183 cm wzrostu?
Podobnie jak w pionowych, sprzęt musi być dobrany do rowerzysty i stylu jazdy. Nie zaszkodzi mieć kilka sprzętów na różne style jazdy ;)

Chociaż Łodź w miarę równa jest to z tego co zrozumiałem z postów - poziomy  są wybredne i nie lubią wzniesień pokonywać.
Nigdy mi się nie zdarzyło żeby mi rower marudził na widok podjazdu - poziomi rowerzyści i owszem ;)

Piszecie również o odchudzaniu sprzętów z każdego możliwego grama,że tak ważne są opory toczenia....
Kwestia stylu jazdy i wygody jeśli np. musisz wnosić rower po schodach.  Jeśli nie specjalnie interesuje Cie jazda sportowa, wysokie średnie itp to odchudzanie nie jest tak strasznie istotne.

Danielasty

co do wzniesień to zależy ile masz mają nogi natrzaskane km:) Mnie się udało wdrapać cruzbike o wadzę około 25kg pod górkę 15% nie było lekko, ale strasznie też nie jest

Co do odchudzania.
Grunt do niska masa rotacyjna, czyli koła. Praktyczniej odczujesz większą różnice odchudzając koło o 200g niż elementy napędu czy ramy o 1kg :)

Makenzen

Cytat: machina1 w Listopad 29, 2011, 12:41:37 PM
Makenzen przepraszam zachowałem się jak gnojek.

Ojoj, cóż za druzgocąca samokrytyka ;) Nic się nie stało! Witaj ponownie i powodzenia w poszukiwaniach pasownego pozioma, a następnie - miłego łykania kilometrów :)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

hansglopke

Witam.
Jak zaczniesz jeździć  na poziomie to głównie odchudzisz siebie. ;)

Pokonywanie wzniesień?
"Zaraz będzie z górki" -powtarzał Syzyf wtaczając kamień na szczyt.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

nahtah

Sie masz!

Dysponujesz nie złym funduszem na pierwszego pozioma. Zrobienie samemu, przysporzy Ci super satysfakcji. O wagę się nie martw, jak się zmieścisz w przedziale 25kg plus-minus 2-3kg to super.;)
Jeździć to będzie a doświadczenie pokieruje Cię na właściwego pozioma, pozioma aż po grób.:)
Powodzenia!:)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

machina1

Cytat: Yin w Listopad 29, 2011, 03:28:29 PM
Witaj na forum :)

Jeśli tylko jesteś odrobinę techniczny to proponuję zrobić ramę samemu - raz że będzie dokładnie w takim typie jak potrzebujesz, dwa nabierzesz doświadczenia na przyszłość i trzy - robienie poziomów samodzielnie to 50% zabawy ;)

Przyznam najchętniej zrobiłbym stworzył Go sam.
Spytasz co stoi na przeszkodzie?
1mała piwnica w bloku
2spawanie jedynie elektryczne autoocena jakieś 2+ (coraz rzadziej przepalam elektrodą 2mm stali)
3brak czasu bądź jego w nieuporządkowany sposób trwonienie
4syn też by od razu chciał taki.....- to żart
to tak półserio,ale pierwsze co mi przyszło do głowy to właśnie samodiełka,zobaczymy

Jakub S.

Tam przejechałem się kawałek i podobało mi się.Popróbowałem na takim skuterze z amortyzacją.

Rowery z Kalisza dają radę:
https://picasaweb.google.com/108664632653591519358/IIOgolnopolskiZlotRowerowPoziomych#5378474457801714898

Jestem spod samej Łodzi, jesteś mojego wzrostu, jeśli masz ochotę na jazdę próbną to się dogadamy :) W jakiej dzielnicy mieszkasz?
http://www.saurus.net.pl/midracer/kufer_01.jpg
Jakub Sałata