Czesci nowe czy uzywane ??

Zaczęty przez afish, Listopad 30, 2008, 09:56:56 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

afish

Witam
Robie liste czesci zeby zobaczyc jaka cena moze wyjsc roweru poziomego i zastanawiam sie czy warto inwestowac w nowe czy lepiej uzywane??
Jak mozecie to podajcie koszt waszych rowerków ( mile widziane wyszczegółnienie).
Interesuje mnie jeszcze kwestia hamulcy.. Jako ze tzw trójkat tylny chce zrobic sam musze wymyslesc mocowanie ich .. ?? Jakies sugestie w tym temacie ??
POzdrawiam i czekam na odpowiedzi ;] (fotki tez)

Janusz

Jeśli się zdecydujesz na części używane , to myślę , że warto pojechać w niedzielę na giełdę samochodową w Słomczynie koło Grójca (zakładam , że nie masz do niej 500km). Jest tam rejon gdzie sprzedają używane rzeczy i jest dużo rowerów. Czasami mają egzemplarz za niską cenę na którym jest dobry osprzęt , a np. rama jest nieciekawa.

Janusz

afish

Janusz moze nie mma 500 km ale z 250 to lekko ale mimo wszystko dzieki za zainteresowanie tematem i za namiar.

donpedro2107

witam  :) czasem ciężko zdobyć jakąś część używaną i jeszcze w dobrym stanie. Ja osprzęt staram się montować nowy (chyba że jakiś używany mam ekstra. np hamulce lub linki czy manetki kupuję nowe ale niedrogie. chodzi mi o to że zazwyczaj taki rower to prototyp ale powinien w miarę dobrze działać a niekoniecznie musi być super drogi. no i nie powiem raz kupiłem rowerek dziecięcy (nowy!) z pełnym zawieszeniem i pociąłem go na konstrukcję poziomą. co do hamulców to wyciąłem piwoty ze starej ramy i wspawałem do nowej po dopasowaniu czy nie będą za mocno przeszkadzać. a hamulce założyłem nowe. pozdrawiam życzę udanej konstrukcji ;)

afish

Ogladalem zwykle rowerki i tez stwierdzilem ze piwoty da sie wyciac i przespawac ;] Zdecyduje sie na cala wlasna konstrukcje ramy tylko widelec przedni od bmx-a wezme;]
NIe chce wkladac najgorszego sprzetu ( nowego) i po wstepnych obliczeniach mi wyszlo ze w 1000 za sam osprzet sie nie zmieszcze ;] NIe liczac konstrukcji ramy itd.

Yin

Warto polować na okazje na allegro, czasem można wylicytować prawdziwe 'perełki'. Z nowych części zdecydowanie piasty najlepiej na łożyskach maszynowych - po zmianie z kulkowych kolosalna różnica. Jestem bardzo zadowolony z nowatec-ów mają świetny stosunek jakość cena, obręcze (jakieś lekkie MAVIC) , nyple ( polecam aluminiowe dartmoora) , oraz szprychy cieniowane DT Swiss Competition. Jeżdżę na tak złożonych kolach w rowerze mtb, i jak tylko fundusze pozwolą podobny zestaw założę do poziomki. 

afish

NIe chcialem zakladac nowego watku dlatego zapytam tutaj.
Przednie kolo 20 " macie od bmx czy skladaków ?? bo zastanawiam sie czy to od skladaka nie bedzie za malo wytrzymale;/

cyqlop

przednie koło możesz zakupić w velokrafcie w krk firmy weinman (nie jest to koło od bmx'ów ani od składaków) jest to normalne 406 z tym że węższe od bmx'owych i nadaje się pod v'ki
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

Janusz

Wychodzi na to , że jeśli nie dostanie się spadku lub nie obrobi banku to chyba człowiek jest skazany na części używane. Zrobiłem dziś zestawienie kosztów zakupu części (nowych)ceny w zaokrągleniu:

Koło przednie      200
Koło tylne      200
Hamulec p/t      240
Widelec          250
Amortyzator tył      300
Siodełko         150
Korby z saportem   270
Stery         100
Klamkomanetki      150
Przerzutka tył      100
Przerzutka przód        50
Kaseta         100
Łańcuch         200
Pedały         100
Mostek           60
Opony T+P      200
--------------------------------------
Razem                2670

Starałem się wybierać elementy tańsze ale już dobre. Z powyższego wynika , że najrozsądniej było by kupić rower tradycyjny i przełożyć wszystkie części na ramę poziomą (łącznie z przednim kołem 26`).

Janusz

afish

Najwiekszy problem bede mial chyba z "gniazdem" suportu i glówka ramy .
Nie majac rzadnej ramy do pociecia jest problem bo tych czesci osobno sie nie kupi.. Zastanawiam sie czy da rade zrobic te dwie czesci z jakis rur samemu. MIal ktos podobny pomysl ??

Janusz

Jeśli rama ma być stalowa ,to może kupisz je :

http://sklep.poziome.pl/

Janusz

Yin

Proponował bym pociąć jakaś marketową ramę, albo poszukać starych ram na złomowisku. Największa niedogodność to szlifowanie resztek po ucięciu. 

afish

moze uda  mi sie cos wykombinowac ... Dzisiaj bylem w sklepie ogladac widelce  na kolo 20 ' i hcyba taki tanszy od bmx kupie bo te od skladaków to nei bardzo chyba ;]