Midracer 24/28"

Started by live_evil, July 15, 2014, 02:44:32 PM

Previous topic - Next topic

live_evil

Kontunuując temat:
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=2368.0

przedstawiam mój nowy rower poziomy:

Trochę danych technicznych:
Koło tył:
- piasta "Force"
- obręcz Alex Rims TD-17 28" 17-622 ETRTO
- kaseta 8rz 11-13-15-18-21-24-28-34
- opona Maxxis Detonator 28-622 zwijana

Koło przód:
- piasta "Force"
- obręcz Sun-Rims ICI-1 24" 16-520 ETRO
- opona Schwalbe Stelvio 23-520 zwijana

Mechanizm korbowy:
- Shimano prawdopodobnie Deore/Deore LX 110BCD 26-42-52

Hamulce:
- Avid BB7 Road, tarcze 160mm

Przerzutka tył:
- Shimano Claris (tak, wbrew wyznawcom tabelek i czcicielom świętej kompatybilności obsługuje cała kasetę 11-34)

Rama:
- Zaadaptowana z roweru Batavus Relaxx - odciąłem originalne mocowanie fotela i przyspawałem nowe na równi z belką ramy (nieco cofnąłem przy okazji), dospawałem mocowanie hamulca tarczowego, wszystkie otwory M5 przegwintowałem na M6. Główkę ramy skróciłem o 4cm (od dołu). Zastosowałem stery redukcyjne umożliwiające zamontowanie widelca z rurą sterową 1" w główce 1 1/8".

Do zrobienia pozostaje rura do przedniej przerzutki.

Przed skanibalizowaniem rower wyglądał tak:

woojtek1

Yin

władek8

live_evil

Quote from: Yin on July 15, 2014, 08:52:20 PMJaka waga?
15,9kg ze stopką i lusterkiem. Ważone wagą łazienkową ;-)
Przed przebudową rower ważył 26kg.

Danielasty

QuoteZastosowałem stery redukcyjne umożliwiające zamontowanie widelca z rurą sterową 1" w główce 1 1/8".
gdzie je dostałeś?

live_evil

Quote from: Danielasty on July 15, 2014, 11:37:12 PM
QuoteZastosowałem stery redukcyjne umożliwiające zamontowanie widelca z rurą sterową 1" w główce 1 1/8".
gdzie je dostałeś?
W sklepie rowerowym w Łodzi na Brukowej.
Ale prowadzą też sprzedaż na allegro, poniżej link do przedmiotu:
http://allegro.pl/stery-redukcyjne-first-f974ehw-srebrne-i4344820005.html

dziantek

Ten kanibalizm zdecydowanie wyszedł pożartemu na zdrowie. Pierwszy raz spotykam się z grupą Claris, jakoś mi umknęła - całkiem przyjemna zmieniaczka i nawet w dobrej cenie ta elegancja w kolorze stalowym...przypomina trochę przedshadow'owe XT. Podpórkę fotela, kierownicę, widełki, rolkę i korbę poproszę w kolorze czarnym ;) Jeździsz bez chwytów w celu redukcji wagi czy po prostu chłodzisz dłonie?

live_evil

Quote from: dziantek on July 16, 2014, 12:53:27 PM
Jeździsz bez chwytów w celu redukcji wagi czy po prostu chłodzisz dłonie?
Z przyzwyczajenia :-)

pawel

Witam.

Też próbuje coś wykrzesać z takiego cudaka. Ciężkie to i wolne strasznie, ale powoli do czegoś dochodzę. Jest jakaś zauważalna różnica po zmianie przedniego koła na 24"? 26" by nie weszło?

live_evil

Quote from: pawel on July 24, 2014, 12:05:34 PM
Witam.

Też próbuje coś wykrzesać z takiego cudaka. Ciężkie to i wolne strasznie, ale powoli do czegoś dochodzę. Jest jakaś zauważalna różnica po zmianie przedniego koła na 24"? 26" by nie weszło?
26" weszło by - ale:
- trzeba zastosować widelec z bardzo mały prześwitem
- skrócić mufę sterową (od dołu)
- jeśli jesteś krótki to fotel bardziej do przodu

Po kilku tygodniach jazdy stwierdzam, że po przeróbce jest to zupełnie inny rower - zdecydowanie szybszy, lżejszy i nieco trudniejszy w kierowaniu.
Fabryczny Batavus Relaxx jest powolnym ciężkim mułem.

pawel

Oj jest.

Strasznie mnie  podgryzuje wstawienie zawieszenia jakiegoś na tył jeszcze. Miejsce gdzie jest orginalny napinacz łańcucha wygląda idealnie na zamocowanie jakiegoś wachacza. Tylko jak dodać rurę do mocowania amortyzatora i fotelika to już nie będzie takiiej pozycji leżącej. Chyba że by wypuścić pedały bardziej do przodu.

Łańcuch Panu działa orginalmy z 8 rzędami?

live_evil

Quote from: pawel on July 26, 2014, 10:48:18 PMŁańcuch Panu działa orginalmy z 8 rzędami?
Oryginalnie był wąski łańcuch, więc jak najbardziej powinien działać z kasetą 8-rzędową. Ja jednak zastosowałem nowy fabrycznie łańcuch ponieważ używanym nie ufam.
I proszę bez żadnych "panów", na forum jesteśmy na "ty".

live_evil

Quote from: live_evil on July 15, 2014, 09:21:57 PM
Quote from: Yin on July 15, 2014, 08:52:20 PMJaka waga?
15,9kg ze stopką i lusterkiem. Ważone wagą łazienkową ;-)
Dziś ważyliśmy z Maćkiem Kaczmarkiem na profesjonalnej wadze - wyszło 15,30kg.

woojtek1

Odkopując stary temat. Jesteś w stanie mniej więcej okreslic na czym urwałeś z wagi batavusa aż 11 kg?