Dziś pytanie - dziś odpowiedź

Zaczęty przez 3x3, Sierpień 12, 2015, 06:29:17 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

lechulysy

złapałem flaka w tylnym kole i przy wykładaniu go spowrotem przy odchylaniu przerzutki, żeby kaseta przeszła coś takiego mi spod palców wyleciało

sprawdziłem czy wszystko się kreci i wygląda OK, ale niepokój pozostał... ktoś kojarzy co to takiego? przerzutka Shimano XT
Leszek

golden

Hmmm a może właśnie przez to flaka złapałeś, nie kojarzę elementu.

szydziu

Na moje oko: gumobumbiarka z przyczłapką do gulbulatora. Taki przyrząd do robienia dziurek w serze ;)

lechulysy

nie wiem co to jest, ale przejechałem dzisiaj 50km i wszystko działa jak dawniej - widocznie to coś do niczego w rowerze nie jest potrzebne  ;D
Leszek

mototramp

To coś jest gumowe? Mi wygląda na połowę gumowej obejmy do mocowania czegoś?

lechulysy

Cytat: mototramp w Czerwiec 25, 2021, 06:09:57 PM
To coś jest gumowe? Mi wygląda na połowę gumowej obejmy do mocowania czegoś?
chyba plastki, albo jakiś lekki stop bo jak rzucam na stół to wydaje raczej metaliczny niż plastikowy dźwięk - tak czy inaczej temat do zamknięcia - jak mi rower stanie to może się okaże to jednak z niego wypadło  ;D
Leszek

lechulysy

szukam haka do przerzutki (MTB Scott Scale carbon model sprzed kilka lat)
przeglądałem allegro ale wizualnie nic mi nie pasuje; gdzie to kupic?

Leszek

Yin

Może na ali? Tu coś podobnego:
https://www.aliexpress.com/item/10000347621029.html

https://www.aliexpress.com/item/33045906174.html

Alternatywa: dobry sklep rowerowy, dobór z katalogu i ściągniecie od producenta.
Alternatywa 2: zlecić komuś wycięcie cnc, ale podejrzewam że może być problem z znalezieniem odpowiedniego gwintownika. No i cenowo pewnie będzie parę zł kosztować.
Alternatywa3: kupić stalowy hak przerzutki, odciąć dolną część górną z oczkami dorobić na wzór z płaskownika i pospawać całość.

Franc

Gwint M10x1 w każdym sklepie z gwintownikami (albo u mnie)
Wycięcie wodą ~50pln max tylko musi być narysowany kontur
Frezowanie ~50pln również
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

lechulysy

coś tam w końcu znalazłem przymierzając hak do monitora :D jak dojedzie okaże się czy pasuje

Leszek

Chris

"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

szydziu

Dzięki bardzo. Spróbuję to z Allegro - wymiary pasują ;)

lechulysy

pytanie:
mam manetkę sram X9 9rz, skonczyła się przerzutka też X9; czy ktoś mi podpowie jakie przerzutki Shimano 10rz (XT, SLX?) będą z nią kompatybilne? najlepiej nr modelu żebym kupił właściwą

z gory dziekuje za pomoc
Leszek