Dziś pytanie - dziś odpowiedź

Zaczęty przez 3x3, Sierpień 12, 2015, 06:29:17 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

szydziu

W KMX k-3  chyba muszę ustawić zbieżność. Ktoś wie ile stopni lub jak tego szukać w internetach?

oblivion

Najprostszy sposób - ustawiasz koła na wprost, mierzysz odległość pomiędzy przodem kół i tyłem, odkręcasz drążek przy jednej zwrotnicy i skracasz/wydłużasz śrubę.
www.tomekmistak.wordpress.com
www.facebook.com/tomek.mistak

szydziu

Technicznie sobie poradzę ;) Zastanawiam się czy nie powinna być minimalna zbieżność? Jak zrobisz na zero to czy nie będzie się zachowywać jak wózek sklepowy?

MyIden

Zaznaczę że nie pamiętam dokładnie .. może mnie ktoś poprawi .. ale kiedyś modelowałem w3D ramę dla rowerów dla niepełnosprawnych ( taka dostawka zamiast kierownicy )
z tego co pamiętam to było tam tak :
- koła zbieżne do siebie w kierunku jazdy 3 stopnie
- koła zbieżne do siebie do góry 2 stopnie
Phoenix - MBB flevobike ;)

szydziu

Dzięki za odpowiedzi
Spróbuję zrobić zbieżne +3 - ciekawe czy będzie zmiana.
W przyszłym tygodniu jak będę zmieniał zimówki na letnie to zrobię sobie jaja z chłopaków i zapytam czy dadzą radę ustawić zbieżność w trajce :D

natalka

@Szydziu - nie za wcześnie z tą zmiana na letnie? :P Ja bym się wstrzymała... :P
A tak serio... Na Majówce byłam na Mazurach, kiedy spadła śnieżyca (temperatura 0.0^C). Wiecie jak fajnie się jechało wielkim samochodem na letnich? :D

szydziu

Nigdy nie zwracam uwagi na to jakie mam opony założone na kołach - ubezpieczyciel się za to czasem przypierdziela ;)

Maciej K

Cytat: szydziu w Maj 12, 2021, 10:44:46 PM
Dzięki za odpowiedzi
Spróbuję zrobić zbieżne +3 - ciekawe czy będzie zmiana.
W przyszłym tygodniu jak będę zmieniał zimówki na letnie to zrobię sobie jaja z chłopaków i zapytam czy dadzą radę ustawić zbieżność w trajce :D

Zamiast jaja z chłopaków robić, uważam, że lepiej jest własne podrapać i zastanowić
się,  jak koła w trajce ustawić, aby zacnie się jeździło i opony najdłużej wytrzymały.

Jako ten "autorytet poziomy "- którego mało kto słucha - co nie co podpowiedzieć spróbuję.
We wszystkich moich trajkach jak i VMach koła przednie na wprost ustawiałem.
Następnie mierzyłem odległość między nimi z przodka, jak i od tyłu  (od środka opon)
i tak ustawiałem, aby było na zero.
Ewentualnie 1 (max 2mm,. gdy jakieś luzy na przegubach występują) mm zbieżności.
Tysiące kilometrów przejechanych i w VMach czy mojej Trajce opony prawie zero zużycia wykazują.
W Quadzie podobnie zrobiłem.
Mierzenie ustawienia przy pomocy stopni, to chyba wyższa szkoła trajkowego wtajemniczenia, której nigdy nie stosowałem, zastosować nie próbowałem
i za którą psychicznie najprawdopodobniej nie nadążam.

szydziu

W związku z czynnym uczestnictwem w różnych rajdach pojazdami terenowymi nabyłem różnych praktycznych umiejętności w usprawnianiu pojazdów. Sądzę iż z trajką sobie technicznie poradzę również ;) Brakowało mi informacji czy ma być w "+" czy w "-" albo na "0". Z Waszych podpowiedzi wynika że zbieżne. Dziękuję za info.

klubowy

Na wskutek oporów powstających podczas jazdy i pochylenia kół powstają siły rozciągające nam przody kół na zewnątrz. Dlatego stosuje się 3 stopnie zbieżności, żeby finalnie w czasie jazdy wyjść na 0.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

Bulabla

Witam . Szybkie pytanie czy "bezpieczne" jest zainstalowanie odwrotne klamkomanetek szosowych  w kierownicy roweru poziomego - tak jak w filmie gość na m5      https://youtu.be/OH1ZuEmmWJc
Pozdrawiam

velogic

Jak wiadomo takie klamkomanetki powstały dla oszczędzenia czasu reakcji i redukcji zbędnego machania łapami . Skoro na poziomce również tego oczekujemy to czemu nie?  Kwestia zastosowania w odpowiedniej pozycji względem kierującego . Tak jak na szosówce napiera się obszarem dłoni pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym na dedykowane pole na klamkomanecie tak Gość z filmu jest zawieszony palcami na tym polu.
Zasuwa jak po szynach i kontrolę ma ...

Żeby nie było - tylko opisuję , nie sugeruję :)

Bulabla

Dziękuję za odpowiedź.  Głównie chodzi mi o skuteczność hamowania przy odwróconej klamie .