Dziś pytanie - dziś odpowiedź

Zaczęty przez 3x3, Sierpień 12, 2015, 06:29:17 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

oblivion

To mi daje do myślenia ;) huba miałem, sprawował się super, więc może niepotrzebnie szukam guza ;)
www.tomekmistak.wordpress.com
www.facebook.com/tomek.mistak

Yin

Midy są fajne jak chcemy mieć lekki rower w góry do podjazdów. Do wycieczek po +- płaskim hub + regen jest bardzo fajną sprawą.

oblivion

Znowu się komplikuje - nie mam płasko w okolicy :D
www.tomekmistak.wordpress.com
www.facebook.com/tomek.mistak

Yin

No jeśli to tego planujesz jakiś teren to nad midem można pomyśleć. Jak podjazdy i asfalt to hub + zabezpieczenie termiczne silnika i wolny nawój silnika albo względnie małe koło ( dźwignia) i  będzie ok.

szydziu

Pytanie około rowerowe ;)
Zanabyłem drogą kupna bagażnik rowerowy na dyszel przyczepy kempingowej. Po przymiarkach okazało się że jedna z rurek blokuje dźwignię hamulca o jakieś 3-4 cm. Pytanko do ekipy "technicznej" jest opcja wygięcia rurki aluminiowej w taki sposób by wyglądało to tak: prosta rura, "półksiężyc", prosta rura? Rurka ma średnicę tak na oko 2-3 cm grubości nie znam do póki nie zdemontuje ale raczej dupy nie urywa. Łuk byłby wygięty na 5 cm od osi rury na odcinku około 20 +/- 5 cm :)
Czy w warunkach domowych jestem w stanie wykonać coś takiego czy muszę dawać na maszynę?

Yin

szydziu

Pod koniec tygodnia będę ją "wybudzać ze snu zimowego" popełnie wtedy fotki.

darznur

"szydziu", bierzesz dwa wiosła, okręcasz kominem i masz :)

szydziu

Cytat: darznur w Maj 28, 2020, 03:40:36 PM
"szydziu", bierzesz dwa wiosła, okręcasz kominem i masz :)
Dobre to ;)
Po oględzinach jednego znajomego doszliśmy do wniosku że chyba obejdzie się bez wyginania. Wyższe zamontowanie rurki powinno załatwić temat. Rozglądam się teraz za odpowiednimi nitami.

lechulysy

nie mogę sobie poradzić z tylną przerzutką: kaseta 9R, zmieniarka klamkomanetka 9R, przerzutka XT 9R (przy luźnej lince ustawia się na najmniejszej koronce), linka 230cm w całości w pancerzu

objaw:
zmieniam biegi od najmniejszej koronki (1) do największej (9) - naciągam linkę:

1>2
potrzebne 2 kliki zmieniarką

2>3, 3>4, 4>5, 5>6
potrzebny 1 "kliki" przy czym zmieniarka pracuje w tym zakresie nominalnie o 1 bieg wyżej; co ciekawe mogę na niej zredukować bieg o 1 (czyli zeby pracowała na prawidłowym biegu) ale po takiej operacji wrzucenie biegu na wieksza koronke wymaga znowu 2 klikniec

6>7
0,5 "kliku": w praktyce robię jeden pełny i od razu redukcja żeby łańcuch nie rzęził (zmieniarka zaczyna pracowac na właściwym biegu nr 7)

7>8, 8>9
1 klik - zmieniarka pracuje na właściwym biegu

próbowałem bardziej naciągnąć linkę, żeby pierwsze koronki było dobrze obsługiwane, ale wtedy problem jest od 7 koronki bo lańcuch nie trafia w swoje miejsce

gdzie szukać przyczyny?

Leszek

live_evil

Jaki dokładnie model przerzutki?
Ja bym zaczął od sprawdzenia, czy prosty jest hakprzerzutki, tzn. czy jest równolegle to płaszczyzny koła. Najłatwiej to zrobić przykręcając (śruba M10x1) do haka przerzutki płaskownik/profil długości mniej więcej równej promieniowi koła i w różnych położeniach "wskazówki zegara" mierzyć odległość od opony/felgi.

golden

Rozumiem że jakoś czas temu nie było problemów ze zmienianiem, chyba że było coś wymieniane i jest nie kompatybilne, ale obstawiał bym tak jak kolega krzywy hak.

szydziu

Lechulysy - ile lat ma ta linka? nie jest już wyciągnięta?

hansglopke

Cytat: szydziu w Wrzesień 22, 2020, 09:03:36 AM
Lechulysy - ile lat ma ta linka? nie jest już wyciągnięta?

albo łańcuch już mocno rozciągnięty
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Yin

Też szukał bym rozwiązania w wymianie linki i pancerza. Na początku przesmaruj linkę w pancerzu - jak coś się poprawi znaczy ze szukasz w dobrym kierunku.