Oświetlenie LED domowej roboty do nocnej jazdy

Zaczęty przez Jakub S., Sierpień 07, 2009, 01:01:23 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Jakub S.

Specjalnie do trójkołowca zmontowałem sobie ostatnio nowe oświetlenie. Tak jak poprzednią lampkę pod dynamo zrobiłem je z miedzianych kształtek (do rur CO), ale ponieważ lakier bezbarwny z niej odpadał, tym razem wolałem je pochromować. Zapłaciłem za to 10 zł :)
Części na jedną lampkę to redukcja 28-22 (średnice wew. 26mm i 22mm). Do "zatyczki" przylutowałem kawałek stalowej kierownicy ponieważ miała tam lekki luz, do części z diodą wchodzi ładnie na wcisk - niczym więcej nie musiałem zabezpieczać i mogę je rozłożyć jeśli chcę. W każdej siedzi jedna dioda Cree XR-E Q5, przyklejona klejem termoprzewodzącym do mniejszej miedzianej zatyczki połączonej w ten sam sposób z obudową (takie diody wymagają odprowadzania ciepła dla wydajnej pracy). Zastosowałem soczewki 13* (ale to 13* to chyba kąt połówkowy). Przy 2 lampach wolałbym soczewki lub kolimatory 7 lub 8 stopni, ale akurat nie mogę znaleźć takich okrągłych. Zasilanie z 6 akumulatorów AA przez driver (wszystkie diody, soczewki i drivery potrzebne dostępne są na www.sklep.ledim.pl ). Ten driver ma regulowany prąd w zakresie ok. 500-1000 mA i przełączanie między trybami 50% i 100% ustawionego prądu. W trybie 50% (2x250 mA) każda lampka daje ok. 70 lumenów, w trybie 100% mocy (2x500 mA) ok. 130 lumenów.
Koszt na 2 lampki:
-obudowa, przełączniki, odgiętki, koszyk na baterie, klej termoprzewodzący - ok. 30 zł.
-LED - 2x 28 zł, soczewki 2x 10zł, driver 28 zł - wszystko od jednego sprzedawcy.
-kształtki miedziane ok. 20 zł
-chromowanie 10 zł
+ koszt akumulatorów (nie liczę go bo np. ja już miałem a ceny i produkty też są różne)
W sumie ok. 165 zł + koszt baterii. Cena porównywalnego oświetlenia, na dodatek pojedynczego, od markowych producentów jest wielokrotnie wyższa.

Zamontowałem je tak, żeby skręcały z kołami w zakręcie i umieściłem dość nisko w stosunku do punktu widzenia - wtedy powstają głębsze cienie na nierównościach drogi, więc są lepiej widoczne.

Jeśli o czymś zapomniałem to piszcie :)
Jakub Sałata

Yin

W temacie pytania z http://forum.poziome.pl/index.php?topic=357.msg2520#new kolimatory 8 stopni o średnicy 25mm były kiedyś do dostania na allegro. Rozejrzę się jeszcze po źródłach alternatywnych  :). Generalnie jeśli chcesz skupić światło i uzyskać wiązkę oświetlającą na większa odległość to szedł bym bardziej w gładki reflektor i soczewkę antysferyczną. Światełka wyszły bardzo fajnie (chromowanie - rewelacja :) ) dziwi mnie tylko stosunkowo niski prąd w trybie max, chyba że to wynik tego że z 1000mA idzie po 500mA na każdą diodę? Chyba że chodzi o dłuższy czas pracy na bateriach?

Jakub S.

Cytat: Yin w Sierpień 07, 2009, 09:48:38 AM
Światełka wyszły bardzo fajnie (chromowanie - rewelacja :) ) dziwi mnie tylko stosunkowo niski prąd w trybie max, chyba że to wynik tego że z 1000mA idzie po 500mA na każdą diodę? Chyba że chodzi o dłuższy czas pracy na bateriach?

Tak, 1000 mA to maksimum tego drivera, dałoby radę podłączyć 2 osobno pod wspólne przełączniki żeby mieć np. prąd 700-1000 mA na każdą diodę ale przy 500 mA i tak każda dioda świeci rewelacyjnie i pobierają jeszcze rozsądną ilość prądu. A  teraz w trybie niskim jeszcze nieźle oświetlają, ale są mniej ostre, nadają się np. do miasta. Gdybym jeszcze bardziej skupił wiązkę to byłoby nawet lepiej, bo soczewka 13 stopni w zupełności wystarcza na szerokość już kiedy jest tylko jedno źródło światła.

To jest poprzednia konstrukcja z miedzi, wersja pod dynamo, trochę większa bo musiała pomieścić mostek prostowniczy i 3 kondensatory 1F (tak tak, 1F :) bardzo ładnie podtrzymują świecenie po zatrzymaniu). Niestety lakier zaczął odpadać, ostatnio ją odnowiłem ale nie polakierowałem jeszcze.

Jakub Sałata

nahtah

ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

horizon

Coś mi tutaj pachnie forum www.swiatelka.pl ;)
Wykonanie pierwsza klasa!
Może pomyslisz o małej produkcji dla mniej rozwiniętych manualno-elektronicznie?

Franc

Ja z kumplem z pracy budujemy lampki na diodach Cree, będą to dwukanciaki na przód + tył na zwykłych diodach w normalnej lampce z odblaskiem (kolega twierdzi, że 5 zwykłych diód wystarczy, ja sugeruję 7, ale możliwe jest też wykonanie na diodach Cree). Tak, czy siak przód będzie jeden, tyl będzie miał kilka wariantów w zależności od ceny - 2xCree, 3xCree, 5 lub 7 zwykłych diod). Sterowanie jest programowalne, defaultowo: tryb enrgooszczędny-migający (przód i tył), standardowy-migający (przód i tył), standardowy-oświetlający (przód stały, tył miga) i pełna moc (tzw przód pełna moc, stełe, tył miga) oraz diodatkowo światło stop. Zasilanie z 2 akumulatorów żelowych 4V, 2.5Ah pakiet. W obudowie akumulatorów, wbudowana ładowarka na 6V, AC (z dynama lub w domu z prostownika). Jak tylko 5 sztuk prototypów wróci z lakierni to zmontujenmy do kupki i pokażemy efekty.
Jak będzie dobrze działać, możemy uruchomić produkcję seryjną.
Teoretycznie mamy jeszcze 1 komplet elektroniki wolny, ale bez obudów.
Pzdrw
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

horizon

Czolk to czekamy na prezentację na forum!
Z opisu powinno być to bardzo interesujące oświetlenie.
A jak z możliwością odpięcia od roweru i zabrania ze sobą?

Franc

Nie będzie możliwości odpinania oświetlenia, bo zestaw składa się z przykręcanej na stałe lampki przedniej, przykręcanej lampki tylnej, pakietu akumulatorów z ładowarką mocowanego pod ramą, sterownika na kierownicy (w pudełku, z przełącznikami), kontaktronów na klamkach hamulcowych oraz kabelków które to wszystko łączą.
Wspólny przód jest na diodach 2x3W wykastrowanych dla bezpieczeństwa do 2x~2W (z groszami), mój tył na 2x1W (cree), również ograniczonych do jakiś 70%, Storma tył na 3x1W ograniczonych do ~70% a kolega ma 5xzwykłe diody czerwone (co prawda eliptyczne), choć można wg mnie dać 7 diodek.
Pzdrw
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Adi

Saurus, jeśli możesz to wrzuć jakąś fotkę radiatora diody - jak rozwiązałeś jej chłodzenie. Mam już potrzebne części, więc wypadało by to razem poskładać :)

Jakub S.

Radiatorem jest cała obudowa. Na czwartym zdjęciu widać wnętrze lampki - jest tam taka zatyczka miedziana jaka tworzy tylną część obudowy, tylko mniejsza, połączona klejem (nie pastą!) termoprzewodzącym z samą diodą (właściwie to diodą na płytce MCPCB dla łatwości montażu) i resztą obudowy. Używam do różnych lampek miedzianego kleju firmy Thermopox symbol85 CT, kosztuje kilkanaście złotych.
Jakub Sałata