Poziom vs szosa - technikalia

Zaczęty przez Mociumpel, Kwiecień 28, 2019, 01:31:35 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Maciej K

Cytat: Mariusz.Sz w Październik 15, 2025, 07:34:37 PM
Delikatne przymiarki do owiewek były, ale to były pomysły Macieja, nie moje. Aby zbudować użytkowego streamlinera z prawdziwego zdarzenia, trzeba moim zdaniem zacząć od początku.
I to powyższe zdanie jest w tej naszej dyskusji najpiękniejsze.

Ale...
05.10.br. w wątku o "Modyfikacji Speedlinera..." Mariusz załkał tak;
"Podczas ostatniej wizyty w Macieja Firmie próbowałem nawet swą wizję takiej maszyny Mistrzowi przedstawić,
ale zupełnie go nie zainteresowała, bo przecież co ja tam mogę wiedzieć jako poziomy neofita".

Proponuję więc, aby Mariusz jako ten, co JEDNAK wiele w temacie osłon aerodynamicznych WIE,
projekt swój w stosownym wątku, czyli "Jednoślady obudowane"(http://forum.poziome.pl/index.php?topic=4693.0
UMIEŚCIŁ.

Nie wykluczam, że oglądając wówczas jego próby szkicowania myśli czymś innym zajęte miałem
i stąd moje lekceważące spojrzenie.
Poza tym wiele osób będzie mogło projekt obejrzeć, ocenić i ewentualnej  jego budowie przyklasnąć.

W 1985 albo 86tym, jak Stowarzyszenie Miłośników Pojazdów Mięśniowych działało,
na którymś zebraniu (Dom Kultury w Łodzi) młody i sympatyczny człowiek pojawił się.
Na pytanie co go sprowadza odpowiedział,
że chciałby nam rowery poziome PROJEKTOWAĆ.
Padło z naszej strony pytanie czy już jakiś zbudował? Odpowiedź była NIE.
A czy chciałby jakiś rower poziomy mieć?
Także odpowiedział, że nie.
Wtedy ogromne zdziwienie i wzruszenie pyski nam wszystkim zatkało.

Ten przykład pokazuje, że ludzie zdolni już w dawnych czasach byli.

Moje "kombatanckie wspomnienia" o "Sweet S" wywlokłem nie po to,  aby mi hymny śpiewano,
ale po to aby udowodnić, że dobra koncepcja, praktyka i tzw.nos, od teoretycznych, inżynierskich wyliczeń 
SKUTECZNIEJSZE  być potrafią.

Po raz kolejny przypominam, że NIE  OBRAŻAM się. Po prostu pewnych ludzi unikam.
Bo z powodu ich zdolności, wykształcenia, wielkości i ukrytych talentów
prędzej czy później kłopoty powstają.
W mojej firmie przerabiałem to dziesiątki razy.
"Geniuszy" co to mnie po dwóch, trzech tygodniach, LAMINOWANIA uczyć mnie chcieli nie zliczył bym.
"Speców" od aerodynamiki także wielu było.
Na zimne obecnie więc dmucham

Mariusz.Sz

Cytat: Maciej K w Październik 16, 2025, 11:14:46 AM
Proponuję więc, aby Mariusz jako ten, co JEDNAK wiele w temacie osłon aerodynamicznych WIE,
projekt swój w stosownym wątku, czyli "Jednoślady obudowane"(http://forum.poziome.pl/index.php?topic=4693.0
UMIEŚCIŁ.
Umieszczę na pewno, by z każdym zainteresowanym temat przedyskutować - w szczególności z Tobą, bo może niechętnie, ale swego nieomylnego nosa użyjesz i błędy od razu mi wytkniesz, co zaoszczędzi mego czasu i środków.

Szkice na razie muszę w matematyczne modele zamienić i przez programy do Computational Fluid Dynamics przepuścić, by wiedzieć, czy mój kierunek ma w ogóle sens. Gdy tylko będę miał jakiś konkret, zamieszczę na forum.

astroman

Cytat: Mariusz.Sz w Październik 16, 2025, 10:43:32 AM
Cytat: astroman w Październik 16, 2025, 12:44:24 AM
https://youtu.be/0Y2Zx1gCd3k?si=9EBk_3MULBGnqh2i
Zabawna reklama - tylko to trochę bez sensu porównywać się z góralem na równej jak stół, ubitej drodze...

Drugi filmik domyślam się, że przedstawia eksperyment porównawczy z szosą, ale rozdzielczość niestety nie pozwala mi w pełni prześledzić wyników, a mowy tej niestety nie rozumiem.

ad1.
Skoro reklama to już z samego założenia nie służy celom porównawczym, ale zobaczyć sprzęt w akcji nie zaszkodzi.

ad2.
Jak znajdę na weekend więcej czasu, to napiszę specjalnie dla Mariusza o co tam w skrócie chodziło.
Ja tam pomimo kiepskiej rozdzielczości odczytałem wartości z ekranu smartfona.

Pozdrawiam.

Mariusz.Sz

Dzięki, astroman, krótkie podsumowanie w rodzimym języku byłoby niezwykle przydatne. Przyznaję, że jakoś specjalnie się nie starałem tym arkuszom przyglądać, bo to przy mojej zaćmie dość męczące.

astroman

Jak obiecałem specjalnie dla Mariusza tak w skrócie na filmie przeprowadzono w sumie trzy testy z czego dwa zostały omówione.
Pierwszy test na filmie od 7:58 - omówienie od 1: 28.
Podjazd pod górę 1,6 km , różnica wysokości h - 77m .
Czas podjazdu 3:49 min, średnia prędkość 25 km/h.
Od 1:36 widzimy profil wzniesienia - zielony wykres
oraz wykres prędkości - kolor niebieski - dane z GPS.
Następnie ze wzoru P = m*g*h / dt  obliczona zostaje dla każdego  z uczestników w zależności od ich masy, średnia moc wymagana do przejazdu na tej trasie, przy tej różnicy wysokości.
Dla szosówki - 289 W , dla pozioma 286 W .
Dodatkowo dodane zostały opory toczne + aerodynamiczne szosówka + 90W w pozycji niskiej i 120 W w pozycji podczas stawania na pedały. Dla pozioma było to 63 W oporów tocznych + aerodynamicznych + 10 W opory łańcucha.
Suma według autora filmu - zapotrzebowanie zawodnika na rowerze pionowym aby pokonać trasę o tej różnicy wysokości w tym czasie to 380 W w pozycji niskiej lub 410 W w pozycji podczas stawania na pedały.
Dla zawodnika na rowerze poziomym to 360 W dla tej trasy.

Test drugi od 15:09
Pomiary oporów toczenia + aerodynamicznych dla roweru pionowego w dwóch różnych pozycjach oraz dla roweru poziomego.
Cel - wyznaczenie wykresu prędkości w funkcji czasu na podstawie danych GPS.
Opis od 17:00
Na podstawie wykresu prędkości w funkcji czasu v(t), korzystając ze wzorów na moc P= dE/dt oraz Ek = 1/2mv2 i Ep =mgh
zostają wyznaczone wykresy mocy w funkcji prędkości P(v). - były wykorzystane również w teście pierwszym do wyznaczenia oporów tocznych + aerodynamicznych.

To tak w skrócie co autor omawiał na filmie.
Pozdrawiam.

Mariusz.Sz

astroman

Oczywiście wartości wyliczonych mocy to wartośći średnie dla danej trasy w danym czasie.
Takie dane i wyliczenia z trochę innej perspektywy.

Jacekddd

Znowu mnie @Maciej K prosił o zalinkowanie różnych rzeczy.
Mam nadzieję, że nic nie pominąłem.

https://hpv.org
Der Vector im Windkanaltest bei Mercedes

G. Scheller und Wolfgang Gronen (rechts) beim Rekordversuch

Vector auf der IFMA 1982

Historia do wyjaśnienia - Maciej.

cd jw

Jak ktoś myśli, że to bajki to proszę mam własne foto tego streamlinera
zrobione w zeszłym sezonie podczas pętli wokół Polski, kiedy spotkałem się z Maciejem,
proszę:

Cyt Maciej: "Podsyłam zdjęcia Vectora z USA i BlueBella"
Są to dwa pdfy.
Wyjaśniam, screeny tych dwóch stron czasopism w formacie pdf przewijały się już w różnej jakości na tym forum. Wrzucanie ich zostawiam na czarny koniec ponieważ w dzisiejszych
czasach nie tak się te rzeczy załatwia.
Gdzieś musi być repozytorium cyfrowe tych gazet/wydawnictw.
Tam trzeba dotrzeć zdobyć linka i zrobić tu odsyłacz.
Pewnie ktoś dawno to już zrobił. Czekam więc na takiego bohatera.

Quest XS 21kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

Maciej K

Sprostowanie....
Siedząc (z powodu sił wyższych) ostatni weekend w domu znalazłem w końcu czas i chęci,
aby po 35ciu latach temat zgłębić i poznać. Nie wiem, kto mi przed laty taką informację sprzedał,
ale nie sprawdzając, przez te minione lata powtarzałem, że Gerhard Scheller Wicemistrzem Olimpijskim był.
To NIEPRAWDA.
Na Olimpiadzie w Los Angeles (1984) piąte miejsce w sprincie on zajął.
Był owszem Wicemistrzem, ale Świata i to 1983.

Wyczytałem też i to, że; "Scheller erreichte u.a. 1987 auf einer Uferstraße der Mosel 100 km in 1:31:24 Stunden,
was einem Schnitt von 65,709 km/h entsprach."

Każdy przyzna, że  średnia prawie 66km/h na stu kilometrach, to nieźle.
Mówił mi o tym W. Gronen, ale po latach i w toku forumowej dyskusji zapomniałem o tym.
A trasa jest płaska, bo jadąc do W.Gronena poznałem ją. Jest tam przepięknie.

Wbrew niektórym sugestiom był więc Gerhard raczej w niezłej formie rok później,
gdy do konfrontacji ze Sweet Surprise doszło.

Zainteresowanym bardziej proponuję też to poczytać;
https://hpv.org/start/alltag/geschichte/wolfgang-gronen-kristallisationskeim/

Ten Gronen w RFN był sławny i chlapnął mnie chyba zaszczyt, że dla kogoś takiego karoserię zbudowałem,
wspólnie przy stole siadałem i kawę piłem.