Siedzisko Batavus Relaxx

Zaczęty przez Chris, Luty 20, 2021, 12:51:53 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Chris

Hejka mam pytanie odnośnie siedziska w Batavusie.

Mianowicie czy pomiędzy ażurową siatką oparcia a samym materacem jest jakieś połączenie czy można przełożyć rękę pomiędzy oparciem samym siedzeniem żeby podnieć rower za ramę ?

Czy po prostu siatka nie jest połączona/zszyta z materacem ?

Namierzyłem w jednym z Warszawskich serwisów rowerowych używanego Relaxxa za 1250 PLN z roczną gwarancją.
Mieszkam w Sochaczewie więc mam przy okazji plan żeby zaliczyć jazdę próbną i łyknąć te 50 km jako "rozprawiczenie" z poziomką.

Problem w tym że mieszkam na III piętrze i muszę jakoś wtaszczyć machinę do mieszkania a z tego co przeczytałem na forum to trochę od waży. Mojego pionowca "turystycznego" po prostu zarzucam na ramię i problemu nie ma mimo że to sprzęt na marketowej stalowej ramie i waży z 20 kg.

Rower mam zamiar zakupić w kwietniu więc pośpiechu nie ma i chyba że pokaże się coś jeszcze ciekawego.
Mam też na oku Optimę Hopper ale do kwietnia może się wszystko zmienić i może znajdę jakieś ciekawe propozycje niedaleko siebie.

Pozdrawiam.
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

live_evil

Siedzisko nie jest połączone z oparciem.
Ale - najłatwiej złapać ten rower za spód fotela - on jest z dość mocnej rury stalowej.
No i przygotu sie na dźwiganie - z bagażnikiem, błotnikami itp. rower waży coś koło 24kg.

Chris

Ok.

Dzięki za pomoc live_evil.

Ten Batavus to jedna z opcji bo do kwietnia może się znajdzie coś innego ale zakładam go jako jeden z kilku wariantów.

woojtek1

Pomimo, że był to mój pierwszy rower poziomy, to jak na pierwszy raz 50 km  akurat tym modelem ... zastanowiłbym się. W oryginale jest on naprawdę ciężki, jeśli jeszcze na oryginalnych przełożeniach, to może być ciężko. Lubiłem ten czołg, ale jeśli ma łykać km, to trzeba pójść w modyfikacje przedmówcy (Live_evil)

Tu parę zdjęć moich wcale nie odchudzcjących zmian, niektóre wymusiła korozja inne były konieczne, aby nie młynkować i w miarę komfortowo się poruszać.
https://photos.app.goo.gl/8NKxN7v1yrSPzsFL7

Chris

Dzięki za fajne fotki bo takich w necie jak na lekarstwo.

Sprawa generalnie do przemyślenia bo schody są dosyć strome ( mieszkania mają 3,3 m wysokości ) więc się jeszcze zastanowię.

W zasadzie to taka będzie rekreacyjna jazda żeby tylko praktyki trochę złapać i w razie czego wystarczy skręcić na jakąkolwiek stację kolejową, ponieważ szlak kolejowy idzie wzdłuż całej trasy Warszawa-Sochaczew więc mogę zapakować rower do pociągu.

ksm123

Ja bym się jednak zastanowił nad robieniem 50 km pierwszą poziomką w chwilę po zakupie.

Wczoraj po raz pierwszy wsiadłem na high-racera i dopiero po około 30 minutach udało mi się ruszyć i przepedałować więcej niż 1 obrót korbą, a po godzinie mam nadal problem ze skręcaniem, na drogę publiczną bym jeszcze nie odważył się wyjechać ;-)

klubowy

ksm123, a jeździłeś kiedyś Batavusem? Siedzi się na nim w dość wyprostowanej pozycji, większość moich znajomych potrzebowała kilku chwil by opanować ruszanie. Problemem może być przejechanie takiej odległości ze względu na niewytrenowane do poziomki mięśnie i przeskakujący łańcuch tylnej zębatki (jeśli są górki). Bardzo dobrze się go nosi - dwa lata śmigałem z nim do piwnicy w bloku.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

ksm123

@klubowy
Nie jeździłem, zasugerowałem się zdjęciami "modyfikacji" z półleżącym siedziskiem, a nie spojrzałem jak wyprostowany fotel jest w oryginalnej konfiguracji.

live_evil

Batavus jest akurat jednym z najłatwiejszych rowerów do nauki jazdy na poziomce.

woojtek1

Cytat: klubowy w Luty 22, 2021, 11:17:06 AM
ksm123, a jeździłeś kiedyś Batavusem? Siedzi się na nim w dość wyprostowanej pozycji, większość moich znajomych potrzebowała kilku chwil by opanować ruszanie. Problemem może być przejechanie takiej odległości ze względu na niewytrenowane do poziomki mięśnie i przeskakujący łańcuch tylnej zębatki (jeśli są górki). Bardzo dobrze się go nosi - dwa lata śmigałem z nim do piwnicy w bloku.

Akurat Relaxx jest najłatwiejszą poziomką na świecie. siadasz i jedziesz, ale dystans jak na ten model bez stosownych modyfikacji i jak na pierwszy raz moze być mocno wyczynowy :)