Poziomka przemontowalna na piona

Zaczęty przez Paweł W, Lipiec 13, 2021, 10:39:45 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Paweł W

Cześć, opracowałem taki prototyp jak w tytule. Tutaj jest film o nim:
https://www.youtube.com/watch?v=DzPHdZhRYI0
Jak oceniacie, czy to ma sens i czy ktoś byłby czymś takim zainteresowany?

miki11

Sam pomysł jest ciekawy, jednak przejście do fazy rynkowej może być trudne. Czy istnieje możliwość zmniejszenia ilości operacji niezbędnych do przekształcenia jednej postaci w drugą? Dzisiaj ludzie lubią proste rozwiązania. Na przykład z tym sworzniem (z celowaniem w otwory) być może dałoby radę jakąś prowadnicę (i sworzeń na sprężynie). To tak na gorąco.

Paweł W

Dzięki za myśl. Pozbycie się tego sworznia byłoby raczej trudne, aczkolwiek zastanowię się. To co mi się udało, to pozbycie się tego przegubu Cardana z przodu, który trzeba wymontować albo wmontować. Zamiast tego może być sprzęg linkami takimi jak do hamulców.

miki11

Sworznia zupełnie się nie pozbędziesz, ale wyobraziłem sobie dwie blachy z nierdzewki z takim jakby wyciętym torem jazdy dla sworznia. No i sworzeń byłby na sprężynie. Podnosisz sprężynę, przesuwasz sworzeń po tej wyznaczonej trajektorii i na końcu sworzeń wpada (zachęcany sprężyną) do drugiego krańcowego otworu. Ale ja nie jestem inżynierem, więc mogę się mylić :-)

miki11

Generalnie natura ludzka jest leniwa i wygodna. Byłoby najlepiej, gdyby taka metamorfoza wymagała maksymalnie trzech prostych ruchów. To są wyniki badań naukowców, dotyczą także np. witryn internetowych. Chyba warto posłuchać tych ludzi.

tatar

Cytat: Paweł W w Lipiec 13, 2021, 10:39:45 PM
Jak oceniacie, czy to ma sens i czy ktoś byłby czymś takim zainteresowany?

Pytanie o sens jest na miejscu.
Hybryda nie będzie ani optymalnym rowerem poziomym ani pionem (nie jest to zarzut do tego konkretnego rozwiązania technicznego - po prostu tego się pewnie nie da zrobić tak, żeby było proste, lekkie, wygodne i miało głównie pozytywne cechy obu rowerów).
Nie dostrzegam wielu zastosowań dla takiej hybrydy - ja np. wolę trzymać 2 lub 3 rowery do różnych potrzeb.

Paweł W

To prawda, że hybryda w każdej formie będzie gorsza od roweru jednowariantowego.
Natomiast to ile ma się rowerów to jest kwestia miejsca w domu. Jak ktoś ma miejsce na jeden rower, to praktycznie zawsze ma piona. To mógłby mieć zamiast tego taką (czy inną) hybrydę.

miki11

Sama odmienność konstrukcji jest tutaj zaletą. Zawsze znajdzie się pewna grupa ludzi celujących w niestandardowe rozwiązania. To jest jakaś nisza. Tylko musi być prosto.

szydziu

Co tu jeszcze upraszczać? Jedna ręką, w minutę? Bez narzędzi. I to nie jest pit stop.
Powiem przez pryzmat mojego użytkowania dziecięcych przyczepek rowerowych. Jak najmniej ruchomych elementów. To trzeba gdzieś odłożyć, zostawić a za chwilę jednak będę chciał wrócić do poprzedniej opcji i nie mam czegoś tam. W tym projekcie poszukałbym takich rozwiązań.