Rapid Mid-250

Started by edk, January 02, 2024, 06:06:12 PM

Previous topic - Next topic

edk

Kto wie który przewód plus a który minus zasilanie silnika? Przewód do podłączenia baterii ma dwie osobne okrągłe końcówki łączeniowe. Czerwony przewód końcówka z okrągłym bolcem, a czarny przewód końcówka z okrągłym otworem. 50% prawdopodobieństwa, że przypadkowo połączę dobrze. Błędne połączenie chyba zniszczy elektronikę...Pomóżcie proszę..

edk

Nikt nic nie wie? Ktory przewód plus a który minus??????????????? Jak to sprawdzić?

klubowy

Napisz jakie masz przewody, jakie kolory, czy są zakończone wtyczką, jakiej są grubości... Najlepiej jakbyś wrzucił zdjęcie silnika z wystającymi kablami. Zwyczajowo przyjęło się że niebieski to minus - ale niczego nie można być pewnym. "Minus" może (ale wcale nie musi) być połączony z obudową. W Twoim przypadku spróbuj czy czarny nie ma połączenia z metalową częścią obudowy.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

SQ9SBF

Cześć.
W instalacjach prądu stałego zwyczajowo przyjęte jest że czerwony to plus zasilania.
według tego obrazka
https://silniki-rowerowe.pl/1312-large_default/zestaw-do-konwersji-roweru-rapid-s-500.jpg
nie widać zbytnio jakie są kolory kabli , więc biorąc to na logikę ten "męski" przy silniku powinien być plusem żebyś plusem z baterii nie zrobił przypadkiem zwarcia do masy podczas podłączania.
Bieguny możesz sprawdzić tak jak podpowiedział Ci Kolega powyżej ,czyli zwarcie do obudowy to minus,lub za pomocą zasilacza o niewielkim prądzie rzędu kilkaset mA i napięciu od 1,5 do 5V . Tego typu sprzęt posiada zwykle na wejściu zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem w postaci diody dużej mocy włączonej równolegle,przy odwrotce ma ona za zadanie zrobić zwarę i spowodować przepalenie bezpiecznika.Dioda ta, ma napięcie przewodzenia zwykle powyżej 1,2V- 1,5V i jeśli podłączysz odwrotnie mały zasilacz to on po prostu "zdechnie". 

edk

Domyślałem się tego samego, tzn. że czerwony przewod to plus. Nadal pewności nie ma, ale miło czytać, że nie tylko ja jeden tak myślę.

edk (dawniej SP2BHO)

edk

Podłączyłem czerwonym do plusa. Zgadza się, ekran świeci a silnik kręci się.  :)