DECATHLON - dętki - przestroga!

Started by natalka, May 26, 2024, 08:52:23 PM

Previous topic - Next topic

natalka

NIE KUPUJCIE DĘTEK ze znanego francuskiego marketu DECATHLON
Kilka dni temu zmieniłam opony w 2x26". Dopompowałam sobie chwilowo tylko do 3 barów.
Rower przez te kilka dni stał w mieszkaniu, w ogóle nieużywany. Dzisiaj miał jechać "na spacer", podeszłam sprawdzam stan napompowania i czuję, że mają może z 1-1.5 bara.
Z kolei od zeszłej soboty, w drugim rowerze 2x20", dętki Schwalbe ciśnienie zeszło z 6 do 5 barów.
I to nie jest pierwszy raz!
Już co najmniej dwa razy w ciągu kilku ostatnich miesięcy miałam tak, że po wymianie dętki "po drodze", 2 dni później w dętce nie było tych 5 barów, ale może 2-3. Te dętki NIE TRZYMAJĄ POWIETRZA. To jest jakiś CHŁAM.

hansglopke

Sprawdzałaś czy przy zakładaniu dętka nie została przyszczypnięta, lub nie uchodzi maszynką? Jaki tam zawór masz?
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

szydziu

Hans - to nie ma działać ;) Masz nie kupować :P I już! :)
Czy Decathlon sprzedaje je jako markę własną?

Bryxon

Hej,

Po wymianie dętki polecam palcowe sprawdzenie całego obwodu opony "od środka"
W pracy ostatnio wyjąłem rekordowe 22 wbite i tkwiące dalej w oponie kolce jeżyn.
Mamy sezon na zdrewniałe i uschnięte pnącza na poboczu szlaków - wystaczy że ktoś zjedzie by puścić szybszego - wraca już z lekką miękką oponą. Po nocy schodzi całkowicie.
W tym tygodniu wymieniłem już z 10 dętek w wypożyczalni i zawsze coś w oponie tkwiło...
Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

miki11

Polecam stosowanie markowych dętek, jak Michelin, Schwalbe, itd., sam naciąłem się onegdaj w sieciówce sportowej, już przy zakupie te dętki wydały mi się zbyt odchudzone. I łamały się (pękały wzdłuż bez wyraźnego powodu). Po wymianie na dętki lepszej klasy problemy zniknęły).

hansglopke

"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

natalka

Quote from: hansglopke on May 26, 2024, 09:33:32 PM
Sprawdzałaś czy przy zakładaniu dętka nie została przyszczypnięta, lub nie uchodzi maszynką? Jaki tam zawór masz?

No wiesz co? Serio sie pytasz? :D
Oczywiście, że każda obręcz był sprawdzana po wyjęciu starej dętki.
Również przy ostatniej wymianie po takim sprawdzeniu, po wstępnym napompowaniu weryfikowałam układanie się dętki w oponie. Czy dętka chowa się w oponie, czy nic nie wystaje, czy nic nie jest przyszczypywane. Czy na pewno po napompowaniu nie ma żadnego bicia - co również może wskazywać na niewłaściwe ułożenie się dętki.

natalka

Quote from: miki11 on May 27, 2024, 12:13:45 AM
Polecam stosowanie markowych dętek, jak Michelin, Schwalbe, itd., sam naciąłem się onegdaj w sieciówce sportowej, już przy zakupie te dętki wydały mi się zbyt odchudzone. I łamały się (pękały wzdłuż bez wyraźnego powodu). Po wymianie na dętki lepszej klasy problemy zniknęły).

A co zrobisz, jak tu nie widziałam do tej pory żadnego normalnego sklepu gdzie mieliby znacznie większy wybór? Nawet jak znalazłam, to w temacie 26" dostępne mieli tylko szerokie dętki MTB.

Te dętki z których korzystałam były podobne do tego:
https://www.decathlon.fr/p/chambre-a-air-26x1-7-2-2-valve-schrader-48mm/_/R-p-308904?mc=8549114
Zwróćcie uwagę na wygląd i kolor gumy. To jest jakaś dziwna mieszanka.

miki11

Quote from: natalka on May 27, 2024, 04:45:57 PM
A co zrobisz, jak tu nie widziałam do tej pory żadnego normalnego sklepu gdzie mieliby znacznie większy wybór?

Wtedy sprytnie kupię przez internet :-)

natalka

Quote from: miki11 on May 28, 2024, 12:48:29 AM
Wtedy sprytnie kupię przez internet :-)

W którym sklepie, spryciarzu? ;) W którym sklepie znajdziesz odpowiedni asortyment? ;) Czy sądzisz, że dętki wąskie do 20" lub do 26" są w każdym sklepie rowerowym? ;)
Pamiętaj, że jestem poza Polską, we Francji i nie, nie znam języka żabojadów :D
[Franc mnie za to zastrzeli śmiechem, wiem...]

A tak na serio to ostatnio zamawiałam na Amazonie - niemieckim bo daje się rozczytać i ustawić inny, normalniejszy język ;)

miki11

Na przykład tutaj:

https://www.rowertour.com/czesci/detki-rowerowe/20-cali
https://www.rowertour.com/czesci/detki-rowerowe/26-cali

To nie jest sklep moich znajomych, ani rodziny :-) Po prostu jeden z tych, których już używałem. Także da się znaleźć nawet rozmiarówkę 22".

Chris

natalka we Francji nie znając języka to faktycznie może być ciężko ale jak przyjedziesz do Polski to zawsze możesz zrobić zapas  ;)
Z Decathlonu mam tylko parę narzędzi i koszulek, kaski też mają dobre ale tak to unikam

Ja w swojej M5 też mam wąskie opony 1,1 cala (28mm) Schwalbe i do tych opon są dedykowane dętki

Przód to opona Schwalbe One 20x1 1/8 cala (28-451) potocznie zwana jako 22 cale i dedykowana dętka tej samej firmy to Schwalbe 7A
https://www.rowertour.com/p/185293/schwalbe-sv-7a-detka-20-cali-wentyl-presta-40mm

Tył to Schwalbe Pro One zwijana 26 cali (28-559) i dedykowana dętka to Schwalbe 12A
https://www.rowertour.com/p/17428/schwalbe-sv-12a-detka-26-cali-wentyl-presta-40mm

Pozdrawiam  8)
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"