Mam i ja!

Started by woojtek1, October 26, 2025, 07:23:38 PM

Previous topic - Next topic

woojtek1

Mam i ja!
Wpadłem w zeszłą środę do kaliskiego króla rowerów, ojca polskich velomobili, kufrów i innych cudów z laminatu! ;)
Straszyli, że Maciej mnie zje, ale nie było tak źle, wręcz przeciwnie  było świetnie!

Zostałem testerem różnych cabbikeów, każdy inny, każdy z innym charakterem. Objechaliśmy zakorkowany Kalisz, przetestowałem kilka naprawdę fajnych sprzętów, a na koniec dobrałem nowy kufer (po przymierzeniu chyba z piętnastu ).

Oczywiście nie obyło się bez lawiny sugestii, co by tu zmienić w moim Lynxie, głównie to nieszczęsne małe przednie kółko. Ile osób już mi to mówiło! (choć nikt jeszcze nie wymyślił, jak przy tym zachować amortyzator z przodu ).

Wymieniliśmy też popękany zagłówek, a przy herbacie przegadaliśmy cały poziomy świat.
Dzięki, Macieju, za super gościnę i inspirujący dzień!

https://photos.app.goo.gl/xNo8jwuYFUzLYCsU8

Jacekddd

Dzięki za fotki.
Maciej ubrany od lata nie do poznania.

To mniejsze kółko z amortyzacją czy większe bez?
Co jest lepsze ?

Quest XS 21kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

woojtek1

Zapewne większe, ale... :) Ok większe lepiej łyka nierówności. Kiedyś miałem Batavusa - tam wymieniłem tył z 26 na 28. Moim zdaniem różnica była spora.  To była jednak inna bajka no i tył nie przód. Na lynxie  90  procent tras jest dokonywana w mieście. To mój daily. Tu liczy się zwrotność a i krawężników, muld i innych przeszkód można spotkać sporo. Wiadomo, że amortyzator nie wyłapie wszystkiego jednak wiele przeszkód staje się mniej uciążliwa.

Maciej K

Quote from: woojtek1 on October 26, 2025, 07:23:38 PM
Mam i ja!

(choć nikt jeszcze nie wymyślił, jak przy tym zachować amortyzator z przodu ).

https://photos.app.goo.gl/xNo8jwuYFUzLYCsU8

Tytuł wątku fascynujący, tylko wciąż nie mogę wyczaić , co on oznacza.

Cyt; "(choć nikt jeszcze nie wymyślił, jak przy tym zachować amortyzator z przodu )".

Gadaliśmy o tym i w tym temacie nie ma co wymyślać.
Sugerowane przeze mnie koło 24" doskonale moim zdaniem zastąpi tę nieszczęsną 20kę i ten mocno wypionowany
(najpewniej z luzami)  amortyzowany widelec.
Ubolewam, że Twego widelca nie macałem, ale mając w łapach dziesiątki tych urządzeń zauważyłem,
że wszystkie mniejsze lub większe luzy miały.
Koło 24" ze smacznie (turystycznie i byle nie od "Jubilata") podgiętym, sztywnym widelcem spełni swą rolę (moim zdaniem) lepiej,
niż amortyzowana 20ka.
Zwłaszcza w ruchu miejskim i przy "atakowaniu" krawężników.
Poza tym będzie wygodniej i szybciej.
Opona Schwalbe 559 x 1,75 swoje zadanie wzorowo spełnić powinna.

Jakby co, to ta czarna obręcz do Twego tylnego koła pasująca jest od soboty wolna.

live_evil

Quote from: Maciej K on October 28, 2025, 09:56:30 AM
Koło 24" ze smacznie (turystycznie i byle nie od "Jubilata") podgiętym, sztywnym widelcem spełni swą rolę (moim zdaniem) lepiej,
[...]
Standardowe 24" to 507 ETRTO, 559 to oczywiście 26".

Maciej K

Quote from: live_evil on October 28, 2025, 10:35:32 AM
Quote from: Maciej K on October 28, 2025, 09:56:30 AM
[...]
Standardowe 24" to 507 ETRTO, 559 to oczywiście 26".

Stimmt.
Ten mój błąd dowodzi, że jedna kawa rano to mało.
No chyba, że SKS.