Najlepsze oświetlenie roweru?

Started by natalka, November 12, 2025, 02:42:39 PM

Previous topic - Next topic

natalka

Szukałam pomysłu na zmiany w oświetleniu na YT i znalazłam takie coś.
Być może ilość nieprzyjaznych nam osób by spadła drastycznie może nawet do zera...?
(wątpię, bo zawsze się znajdzie mundra/y inaczej: "ale ja pani/a nie widziałam!!!" ;) )

https://www.youtube.com/watch?v=W3Gmv9J05eQ

Pomijam oczywiście kwestie oporów, ciężaru, nierównomiernego rozłożenia masy etc.

Chris

Walka z wiatrakami   :-\
Przeszło 2 lata temu miałem taką przygodę

https://www.youtube.com/watch?v=rsxjPMxm8Mg

600 lumenów walące po oczach i nic. Dziadek leciał taranem bo ma samochód. W tym roku go spotkałem drugi raz to wyskoczył z samochodu z ryjem, że przeze mnie 2500 zapłacił. To ciekawe, bo z taryfikatora wynikało, że powinien dostać max 1600 (pewnie żonę oszukał  ;D ) Zagroził mi, że mnie "zapamięta".

Marco Ruga odpowiedział mi na komentarz pod jego filmem z podobną akcją to napisał, że niektórym to i zawieszenie latarni morskiej by nie pomogło.  >:(
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

DeVilio

Co prawda na pionowym ale oświetlenie mam dość mocne, lampka tył cob zakrzywiona jeszcze także nie istotne czy patrzysz z boku czy z tyłu - ZAWSZE widać, przód taka sama plus jeszcze jedna lampka bardziej oświetlająca drogę. Za dnia migające, w nocy stałe - ile ludzi mi drogę zajeżdża praktycznie codziennie - to już bajka i moje filmy na kom z gopro zapisane (w zasadzie nie wiem po co to zbieram).

Oświetlenie trzeba mieć - fakt, ważne też żeby je odpowiednio ustawić, jak mamy reflektor dosłownie to trzeba jednak go ustawić lekko w dół - najgorsze sytuacje jak jedzie taki batman, zero oświetlenia zero odblasków w nocy - można łatwo typa sprzątnąć niechcący niezależnie czy rowerem czy jak jedziesz samochodem, ale równie złe jest oświetlenie nocne walące po oczach, jeden typ miał lampkę bardzo mocną, nocą jechał i miał strobo ustawione poziomo. Miałem ochotę typa zdjąć z roweru i ryjem przystawić do jego własnej lampki i przykleić tak superglue, żeby może zrozumiał jakim matołem jest.

Tak czy inaczej - to to na szprychy z pierwszego posta - drogie w cholerę to jest niestety i dość niepraktyczne. Fajniejsze by były małe led`y na szprychy z małym superkondensatorem i cewką. Magnes zamocowany na widelcu i jak przelatuje to świeci, superkondensator podtrzyma lekko świecenie i zredukuje miganie - dodatek ale powinien być ciekawy, coś jak led na wentylu ;) ale tak jak pisałem wcześniej - kierowcy zawsze się wytłumaczą -- NIE WIDZIAŁEM CIĘ!! I nic nie zrobisz. Niezależnie czy masz oświetlenie czy nie masz. Tydzień temu w 15 minut jazdy (padał deszcz) miałbym 3 wypadki z czego dwa dość poważne bo by mnie samochód potrącił wprost pod jadące inne samochody, gdyby nie refleks - nie wiem czy miał bym czym pisać.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Franc

Moja ulubiona historia - ranek, dawno po wschodzie słońca, jasno bardzo (więc nie mam świateł), godzina coś koło 0720, jadę po DDR wzdłuż drogi głównej (jezdnia dla mnie po prawej), zbliżam się do skrzyżowania z bardzo dobrą widocznością, mam zielone, więc baba na poprzecznej (po mojej lewej) ma czerwone z zieloną strzałką do prawoskrętu. Gada przez telefon i "patrzy" w lewo, bo stamtąd nadjeżdżają samochody, ja jestem po jej prawej. Widziałem ją, więc dałem po heblach i wydarłem się. Baba zahamowała, odwróciła się zdziwiona w moją stronę i krzyczy przez okno, że mnie nie widać. No qrła, pewnie, że mnie nie widziała, bo gadała przez telefon i patrzyła się cały czas w drugą stronę. Nawet jakby przede mną biegł gościu z czerwoną flagą i pierdział tęczą to też by nie widziała.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800