Cruzbike A4x

Started by Audax, February 07, 2026, 07:54:50 AM

Previous topic - Next topic

Audax

Cruzbike  zapowiedział nowy model A4x - z opisu domyślam się, że to będzie w jakimś sensie następca Q45 - pozostaje czekać do 17 marca na prezentacje i więcej szczegółów.  W świecie rowerów poziomych nowe modele nie zdarzają się często więc wart wiedzieć.
Built for Extraordinary Adventure
The all-new A4x thrives on and off pavement. Whether you are seeking gravel backroads or rugged multi day tours, the A4x will take you as far as you want to go. Insiders get all the details first.

https://cruzbike.com/pages/coming-soon?utm_source=Klaviyo&utm_medium=email&utm_campaign=campaign&utm_id=01KGQ6QNS9ZFTJ4H8KJVGXXXRN&_kx=fEfAvj-XEW68BEMCWxV_pc3QB9_7oHnV3QJcZdojjNg.SDfyx6
Nie karmie troli.

Jacekddd

Jestem absolutnie przekonany co do jakości tego sprzętu jak również co do tego, że możliwe są nowe poprawki powodujące dalszą poprawę jakości.
Natomiast od strony marketingowej nie podoba mi się bardzo to, że promocja ukierunkowana jest na takie pozycjonowanie się na rynku żeby trafiać w potrzeby pewnego rodzaju klienta, który wierzy w pewne rzeczy jakie są moim zdaniem fizycznie niemożliwe.
Niemożliwe jest żeby poprawki były warte tej ciągle rosnące ceny.
Ile to będzie 6? 8? tys
W takich pieniądzach można byłoby zbudować nie tylko ramę i cały rower ale również obudowę i w ogóle jakieś rozwiązania jeszcze dzisiaj nie opracowane.

To jest jakieś szaleństwo ale mam nadzieję, że i producentom i Tobie wyjdą na dobre.
Rowery są piękne, przejechał bym się w ciepły, piękny słoneczny dzień.
Z innej beczki są modele velo za 14k euro, tak więc proceder jest powszechny.
Proszę Cię wyprowadź mnie z błędu i napisz od strony technicznej co nowego się szykuje.

Quest XS 21kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

Audax

QuoteNatomiast od strony marketingowej nie podoba mi się bardzo to, że promocja ukierunkowana jest na takie pozycjonowanie się na rynku żeby trafiać w potrzeby pewnego rodzaju klienta, który wierzy w pewne rzeczy jakie są moim zdaniem fizycznie niemożliwe.

Co masz na myśli? Co jest fizycznie niemożliwe ?

QuoteProszę Cię wyprowadź mnie z błędu i napisz od strony technicznej co nowego się szykuje.
Dopiero zapowiedzieli. Trzeba czekać do 17 marca - nie pracuje w Cruzbike i nie wiem ;)
Nie karmie troli.

Jacekddd

Pamiętam jak pisałeś tu, że zastanawiasz się na przełożeniem kół karbonowych.
Wygląda to dla mnie na to, że zaoszczędzili na komponentach.
Czyli już od startu poskładałbyś ten rower prawdopodobnie inaczej niż go sprzedawali.

Ciekaw jestem czy w nowym modelu wszystko będzie tak jak Twoje doświadczenie ci
mówi, że powinno być czy też coś pozostawiać będzie do życzenia.
Ogólnie powoli to mi tak wygląda, że Stany i Europa przeniosła produkcję
wszystkiego gdzieś tak bardzo, że jak potrzeba to niczego rynkowo nie mogą zrobić
i cokolwiek nowego trzeba wytworzyć, zmienić to koszty są astronomiczne
i wychodzi, że rower to niewiadomo jaka technologia.

Jakoś mi się trudno pogodzić z cenami zwykłych aut za 200k+,
rowerów za 30-50tys. Ta ekonomia zapędzi nas nie wiem gdzie.
A inaczej czy jakaś inna firma produkuje podobną konstrukcję ?
Czemu akurat ta konkretnie ? Bo jej produkty jechały RAAM
i inne podobne imprezy ?
W czym jest tzw "comparative advantage" ?

Audax

Produkowany w Czechach Azub czy w Niemczech HP Velotechnik cenowo to ta sama półka. Mały rynek - mała podaż. Na zlocie w Czechach byliśmy w fabryce Azub. Mała nowoczesna placówka - zatrudniają kilkanaście osób i robią nie tysiące rowerów (jak taki Trek, Specialized itd ... ) a pare set rocznie! A wszystko praktycznie na miejscu w Czechach, ale też mają podwykonawców w Słowacji czy też uwaga w Polsce.
Niewielka skala sprawia, że ceny są jakie są. Nie wiem po co kolejny raz o tym dyskutować.
Nie karmie troli.

Jacekddd

Te argumenty faktycznie już przerabialiśmy i mnie idzie o coś innego.

Swego czasu kupiłeś bardzo solidny rower.
Pisałeś, że potrzebujesz czasu żeby się przyzwyczaić.
Pisałeś też, że nie masz zapału do robienia relacji na temat roweru.
W sumie nic nie napisałeś jak to wyglądało u Ciebie z adaptacją do roweru.

Tymczasem upłynęło sporo czasu, objechałeś rower gruntowanie w tym
na bardzo długich trasach i w różnych miejscach poza krajem.
Teraz linkujesz nowy model, sugerujesz inny jako potencjalne uzupełnienie swojego garażu.

Niejasny jest ten przekaz. Rower się chyba sprawdził, filmy z brewetów wskazują, że wszystko jest ok. To co nowego wniosą zmiany w innych modelach ? W którą stronę uważasz, że przy tym użytkowaniu należało, lub należy pójść ? Jak nie będziesz taki enigmatyczny to przekaz stanie się bardziej jasny.

Audax

To jest wątek o zapowiedzianym nowy, Cruzbike A4x, a nie o mojej historii zakupowej czy wrażeniach z jazdy. Nie mieszajmy tematów. Wrzuciłem link jako ciekawostkę dla zainteresowanych marką, a na ocenę sensowności zmian przyjdzie czas po premierze.

Wracając do tematu to się zastanawiam co oni zaprezentuje i o ile będzie ten model różnił od Q45.
Nie karmie troli.

Audax

No i jest i on. Wyglada ... hmm... nie tego się spodziewałem ? :D
https://cruzbike.com/products/a4x
Nie karmie troli.

tom0jo

Wygląda jak ciosany siekierą u szwagra po czteropaku/ cena nieadekwatna .

astroman

Konstruktorzy skupili się najwyraźniej na tylnym zawieszeniu, resztę dopracują w kolejnym modelu przy okazji aktualizując cenę.

Chris

Wygląda trochę jak pion z setem do przerobienia na pozioma  :D

Amerykanie umieją w marketing  8)
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

Audax

Owszem marketing maja super i intensywnie inwestują w nowe projekty lub też udoskonalają już istniejące - nie tylko Cruzbike, ale też Bacchetta.

Akurat ten model nie jest w obszarze moich zainteresowań. Do mojej kolekcji pewnie jeszcze trafi jakaś Bacchetta w przyszłości :)
Nie karmie troli.

natalka

@Chris ma rację.
Patrząc na zdjęcia odnoszę wrażenie, że ktoś kupił sporo starych ram rowerów miejskich damskich, wyciął ich tył i dorobił nowy...
Zauważyliście połączenie wahacza z ramą? Wydaje mi sie, że oś na której ma pracować wahaczjest prawie w tym samym miejscu co połączenie z tym amortyzatorem.
Także ten tył nie wydaje mi się za bardzo stabilny w "semi-terenie".
Dorzućmy do tego wysoka pozycję, mało pochylony fotelik do tyłu powodujący dość pionową pozycję oparcia. Słabe to.
W sumie taka konstrukcja przypomina mi "samoróbki" widziane przed latami. Nic nowego, nic co byłoby jakąś nowinką techniczną :/

Audax

Właśnie to ma zapewnić lepsza stabilność według tego co ich marketing mówi:
"Rearward suspension pivot ? pivot sits behind the rider rather than underfoot, eliminating the vertical bounce of earlier designs for true off-pavement composure and confident tracking through technical terrain"
Bez przetestowania można tylko gdybać jak zachowuje się w terenie to rozwiązanie. Może być złe - ale raczej nie inwestowaliby tyle w nowy model gdyby nie byli pewni tego co chcą sprzedawać IMO.
Nie karmie troli.