Low Baron w wersji z tylną amortyzacją...

Zaczęty przez LowRider, Czerwiec 19, 2016, 11:19:07 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

live_evil

Cytat: LowRider w Lipiec 21, 2016, 02:02:32 PM
ale czy są dostępne podwójne zębatki?
Takie rzeczy robi się samodzielnie.
Ale można prościej - pierwszy łańcuch z lewej, drugi - z prawej, np tak:
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=3031.msg42748#msg42748

LowRider

Zrobię jeśli nie można dostać. To nie problem. Myślałem tylko, że można kupić taki zestaw zębatek to po co robić, ale skoro nie ma to zrobię.

LowRider

czy ten suport jest wart uwagi? podoba mi się w nim możliwość przykręcenia przerzutki do osi suportu. nie trzeba będzie spawać dodatkowej rurki potrzebnej do przykręcenia tej przerzutki.

http://allegro.pl/suport-shimano-bb-es25-e-type-68-113-bsa-octalink-i5299600456.html

aligatorpoczta

Cytat: LowRider w Lipiec 22, 2016, 09:29:24 AM
czy ten suport jest wart uwagi? podoba mi się w nim możliwość przykręcenia przerzutki do osi suportu. nie trzeba będzie spawać dodatkowej rurki potrzebnej do przykręcenia tej przerzutki.

http://allegro.pl/suport-shimano-bb-es25-e-type-68-113-bsa-octalink-i5299600456.html
niby fajne a jaka korbę można założyć i czy można wedle uznania założyć np.42z lub 53z bo na rurce podniesiesz w górę lub opuścisz a tu to nie wiem
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

LowRider

Prawda co piszesz. Suport mozna kupic z ta opcja a z niej nie skorzystac ewentulnie.  Chcialbym zalozyc zebatke taka jak wczesniej pisalismy 50/34. Teraz to dumam w sumie nad fotelem a bardziej nad jego zamocowaniem z tylu. Nie chcialbym zeby bylo to co masywnego bo po co dodatkowe kilogramy wozic. Cos sztywnego i mocnego musze wymyslic.

aligatorpoczta

Cytat: LowRider w Lipiec 22, 2016, 10:04:53 AM
Prawda co piszesz. Suport mozna kupic z ta opcja a z niej nie skorzystac ewentulnie.  Chcialbym zalozyc zebatke taka jak wcześniej pisalismy 50/34. Teraz to dumam w sumie nad fotelem a bardziej nad jego zamocowaniem z tylu. Nie chcialbym zeby bylo to co masywnego bo po co dodatkowe kilogramy wozic. Cos sztywnego i mocnego musze wymyslic.
A pamiętasz może jak stare okna miały na dole przy futrynie takie blaszki z ząbkami (można było ustawić jak otwarte ma być) koszt okolo 3zł lekkie i regulacja gotowa

fdx

Są różne ale najczęściej 42-44 zęby max

Jesli byż zastosował dwa łańcuchy i zębatki pośrednie to nie problem. możesz dopasowac różnicę zębatek tak by mieć odpowiednie przełożenie. Przy low-racerze pewnie i tak chcialbys 60t z przodu  z obsługą takiej zębatki to i w zwykłej ramie byłby problem  (nie chodzi tylko o możliwość odsunięcia przerzutki od zębatki górę tylko o łuk samego wózka i współpracę z zębatką podczas przełożeń)

Lepszym rozwiązaniem byłoby więc zastosowanie korby z "górala" np 24/34/44 albo podwójnej 28/44 i pośredniej odbierającej np 24 i napędzającej tylne koło 38
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

LowRider

Myslalem o takim rozwiazaniu jak piszesz. Nie wiedzialem tylko o rozlozeniu przelozen bo nie mam doswiadczenia. Nie chcialbym przesadzic w jedna ani w druga strone. Nie wiem jak mam silne nogi. Zebym potem nie zdychal ze zbyt duzej sily lub nie krecil nogami i jechal 5km/h. Dzieki za podpowiedz z iloscia zebow.

LowRider

O takim rozwiazaniu regulacji fotela jak pisze Aligator to tez wlasnie myslalem. Tak pamietam takie okna. To nie glupie rozwiazanie.

fdx

Mozesz dac zebatke bez przerzutki na poczatek. - najlepiej potrójną z jakiegoś górala. zmieniac sobie biegi ręcznie (mając łańcuch w rurce to nie problem) i sprawdzić jakie przełozenie będzie najlepsze i jak rozwiązac ilości zębów. położenie żebatki itd.

Jak poprowadzisz pierwszy łańcuch z lewej strony to mozesz "przednią" przerzutkę dać w miejscu zębatek pośrednich - będzie niżej, korba z przodu moze byc wtedy zupelnie malutka i lekka. bedzie mniej łańcucha i lepiej naciągnięty. na dobrą sprawe w przednim łańcuchu nie potrzebujesz napinacza.
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

tomo

Jak masz Nexusa z tyłu i dasz kasetę na "middrajwie", to jakiej byś zębatki nie dał z przodu, to zawsze w satysfakcjonujące przełożenia utrafisz IMO.

LowRider

tak jak pisał fdx i tomo, zastanowię się na tym mocno. Jakbym faktycznie dał przełożenie na zębatkach pośrednich to byłoby super mieć na korbach małą zębatkę a nie takiego byka.

Kaseta na posrednich to tez ne glupie a nawet super, jakas potrojna mala.

aligatorpoczta

Cytat: LowRider w Lipiec 22, 2016, 10:26:59 AM
O takim rozwiazaniu regulacji fotela jak pisze Aligator to tez wlasnie myslalem. Tak pamietam takie okna. To nie glupie rozwiazanie.
Ja na tym już 2 lata śmigam nic się nie dzieje

oblivion

Ja kupiłem stelaż fotela od Dekers i też jest taka regulacja.
www.tomekmistak.wordpress.com
www.facebook.com/tomek.mistak

aligatorpoczta

Cytat: oblivion w Lipiec 22, 2016, 12:22:46 PM
Ja kupiłem stelaż fotela od Dekers i też jest taka regulacja.
będziesz miał siateczkowe fajnie a ile dałeś  za stelaż jak nie tajemnica