Low Baron w wersji z tylną amortyzacją...

Zaczęty przez LowRider, Czerwiec 19, 2016, 11:19:07 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

LowRider

Witam wszystkich. Zaczynam przygodę z rowerami poziomymi więc wszystko co tu zamieszczam jest wynikiem moich obserwacji, wyliczeń i chęci. Nie mam doświadczeń własnych na temat użytkowania takich rowerów, więc improwizuję w oparciu o doświadczenia innych.

Moje pierwsze prace odnośnie chęci posiadania Low Barona zaczęły się rysunkami technicznymi w AutoCadzie. Bazowały one na oryginale z tą jednak różnicą, że ja chcę wykonać podobny rower z tylną amortyzacją ale z dwoma damperami. Chciałem, by rama roweru była gięta w całości z jednej rury fi60x2 z kwasówki. Udało mi się znaleźć firmę, która podejmie się wygięcia 2 sztuk wg. mojego rysunku. Rura po wygięciu w takiej formie w jakiej widać na rysunku waży około 5,5kG. Ma ona naddatki - tzn. początek i koniec rury będzie jeszcze obcięty. Zostawiłem sobie możliwość tolerancji na ewentualne eksperymenty kształtu. Po odcięciu około 20% ciężar ramy spadnie również o +/- 20% więc o +/- 1 kilogram. Sztywność jest bardzo dobra. Będą jeszcze wspawane wzmocnienia w miejscach newralgicznych na siły dynamiczne (udar). Rysunek części do wspawania narysowałem w cadzie w formacie dxf i zleciłem wycięcie laserem firmie. Nie opłaca się tego robić ręcznie bo zajęłoby to zbyt wiele czasu. Po drugie - nigdy nie zrobi się tego tak dokładnie. Cena za wycięcie tych szablonów, które widać na rysunku to 70zł. Tyle co mogę powiedzieć na tym etapie. Kombinuję jeszcze z tylnym wahaczem - tzn z jego umiejscowieniem. Myślę, że niedługo będą następne fotki i relacje z budowy. Czasu mam mało bo remontuję dom - to sprawa ważniejsza, ale żeby nie zgnuśnieć, bawię się rowerem.

wersja pierwsza (koncepcyjna)                                                                                             

wersja robocza (początek)

lub

szablony

Pozdrawiam wszystkich na poziome.

Tomek.

live_evil

Cytat: LowRider w Czerwiec 19, 2016, 11:19:07 PM
Chciałem, by rama roweru była gięta w całości z jednej rury fi60x2 z kwasówki.
60x1,2 wystarczy, ewentualnie 50x1,5.

Cytat: LowRider w Czerwiec 19, 2016, 11:19:07 PMUdało mi się znaleźć firmę, która podejmie się wygięcia 2 sztuk wg. mojego rysunku.
Jeśli to nie tajemnica, to podziel się danymi tejże firmy.

LowRider

DEA METAL TECHNIK : http://www.dea-metalltechnik.com/

Może i wystarczy 1,2 mm ale trudniej z gięciem, nie wiem czy nawet oni się tego podejmą tym bardziej, że to stal utwardzana dodatkami stopowymi (304/304L). Nadwyżka ciężaru jest niewielka, może jakieś 1,5 do 2 kG. Po drugie do amatorskiego wykonania jest to grubość łatwiejsza (2mm), łatwiej spawać, nie pali dziur i nie odkształca ramy. Pamiętam jakie miałem jaja jak spawałem główkę pod stery. Raz widelec w prawo odchylało raz w lewo. To nie takie proste. Dogianałem i tak potem jeszcze ramę.

Pozdrawiam.

świeżak

Ja robiłem właśnie z tego gatunku stali ramę tylko ,że rurę miałem 50 i ściankę 1,2 i proszę mi wierzyć żaden problem z spawaniem ,a waga znacznie mniejsza....Tylko taka moja sugestia. Pozdrawiam i życzę udanej konstrukcji...

LowRider

Powiem Ci tak, jeśli mogę na Ty. Jak ją doginałem to powiem Ci, że dość łatwo mi to poszło rękami. Może mam łapy wyrobione bo pracuję przy maszynach leśnych to i ciężary spore, więc jakoś ta 1,2 rura mnie nie przekonała. Ważę 90 kg. Myślę, że te 1,5 kg więcej dam radę ruszyć z miejsca. Mimo wszystko dzięki za radę. Uwzględnię uwagę przy następnym poziomie.

Tef

Cytat: LowRider w Czerwiec 20, 2016, 07:02:21 PM
..., że dość łatwo mi to poszło rękami. Może mam łapy wyrobione bo pracuję przy maszynach leśnych to i ciężary spore, ...

A kolega to może z "PrzystanekBieszczady"?  ;)

Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

fdx

Wahacz tylny będzie ten co na zdjęciu? nie bardzo tam miejsce na amortyzator jest. Chyba ze elastomer jedynie.
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

LowRider

Nie, jestem spod Lodzi ale jezdze po calej Polsce do lasow naprawiac maszyny lesne. Ciezka i trudna praca. W Bieszczady tez jezdze... A jesli chodzi o tylny wahacz to zmiesci sie jak obetne rure ramy do narysowanego zawiasu wahacza. Pisalem, ze kombinuje jeszcze z wahaczem dlatego zostawilem sobie wiecej ramy na poczatku i na koncu, zeby obciac w razie jakbym zmienil koncepcje.  ;)

LowRider

kilka moich rysunków koncepcyjnych...

http://images76.fotosik.pl/695/a9f6a83f34d1d62c.jpg

http://images75.fotosik.pl/693/039507c0f46e74e1.jpg

http://images75.fotosik.pl/693/4c88e5107f66bacd.jpg

http://images78.fotosik.pl/695/98d02314592d2ef6.jpg

a teraz czas na realizację tego łatwiejszego roweru.
Na drugim zdjęciu widać jak będę robił zawieszenie z dwoma damperami. Kąt wahacza będzie trochę inny ale idea jest zachowana. To dla kolegi fdx`a. ;)

Yin

Koncept z sakwami super. Tylko kierownicę daj na popychaczach bo cardan się generalnie nie sprawdza.

LowRider

najpierw robię barona, potem może się zabiorę za ten drugi. Rysunek się robi łatwo i nic nie waży. Muszę uszczuplić konstrukcję bo obawiam się masy tego giganta z sakwami. I kto mi wygnie taką szybę z plexi?... chyba że nad ogniskiem podgrzeję  ;D

oblivion

www.tomekmistak.wordpress.com
www.facebook.com/tomek.mistak

LowRider

Ładna trzykołowa limuzyna. Też o takim myślałem...