Low Baron w wersji z tylną amortyzacją...

Zaczęty przez LowRider, Czerwiec 19, 2016, 11:19:07 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

live_evil

Do tych Nexusów są dostępne zarówno zębatki wąskie 3/32" jak i szerokie 1/8.
Tylko pamiętaj o szerokości zębatki przedniej - na wąską założysz szeroki łańcuch, na szeroką wąski już nie.

aligatorpoczta

Tez mam nexusa 7 i z przodu 48/38 zębatek a przednie kółko z pradnica zeby nie myśleć czy telefon się rozladuje i jestem zadowolony :)
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

LowRider

jak ja bym na przednie 20" koło włożył jeszcze piastę z prądnicą to szprychy miałby by chyba 10 cm i strasznie byłyby wygięte przy nyplach. Kto by to zaplótł...

aligatorpoczta

Cytat: LowRider w Listopad 30, 2016, 09:03:01 AM
jak ja bym na przednie 20" koło włożył jeszcze piastę z prądnicą to szprychy miałby by chyba 10 cm i strasznie byłyby wygięte przy nyplach. Kto by to zaplótł...
Tak tylko napisałem ja mam swb i koła 26
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

gajowy

Franc

W moim P7/P8 przednie koło to 20", ze stożkową obręczą a piasta ma wysoki kołnierz - szprych mam na robione na zamówienie, zaplatane na 2 krzyże bo hamulec jest tarczowy. Wygląda i działa prawidłowo.
Jak bym mógł mieć V-ki z przodu, to bym zaplatał w słoneczko.
Jak bym mógł mieć piastę z prądnicą, mocowaną jednostronnie, z osią 15mm to bym się nie zastanawiał i montował, nie patrząc na kołnierze.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

live_evil

Cytat: LowRider w Listopad 30, 2016, 09:03:01 AM
Szprychy miałyby około 156mm (2X), żeby nie były tak wygięte, to zaplatamy na 1 lub 2 krzyże, a jak nie ma tarczówek to nawet na słoneczko. Żaden problem.

LowRider

jak to dobrze mieć takich forumowych kolegów. Tyle wiedzy i doświadczenia... Masę kasy bym zmarnował na próby a tu zawsze dobre rady... ;) Cieszy taka społeczność...

LowRider

taki będzie następny mój rower ;)

https://www.youtube.com/watch?v=RHbjYCYU53Q

w początkowym opisie walnął się monter lub konstruktor lub właściciel roweru. Napisał bowiem, że przednie koło 700C, a tylne 406. Chyba jest odwrotnie, przynajmniej tak widzę na filmie... ;)

live_evil

To jest zmodyfikowany No-Com Kamila Maneckiego. Dorobiono kierowanie pośrednie.
BTW, okazuje się, że Optima High Baron 2x700c nie jes specjalnie wolniejszy od nocoma.

LowRider

tylko jedna rzecz mnie zawsze martwi lub inaczej mówiąc irytuje. TEN CHOLERNY ŁAŃCUCH obok koła. JAK tym skręcać w mieście w ciaśniejszych zakrętach?

dziura

Cytat: Yin w Grudzień 01, 2016, 12:20:02 AM
Ano właśnie. Dlatego znacznie praktyczniej jest jeździć tym:
http://schlitterbike.com/sitebuilder/images/www.schlitterbikes.com-1078x663.jpg
http://www.bikecult.com/works/archive/13bicycles/bacchetta-aeroRPrs.JPG

:)
Tego pierwszego miałem "w garści" całkiem niedawno. W porównaniu do mojego StreetMachine miał wręcz ujemną wagę ;) Tylko ta kiera też nie pozwala na ciaśniejsze skręty, a po drugie (dla mnie przynajmniej) wygląda paskudnie. Ale czego sie nie robi dla prędkości... :)
Velotechnik Street Machine GT

LowRider

ale jest sposób na łańcuch tylko nie wiem czemu tak namiętnie unikany. Zastosować rolki pośrednie, właśnie je dorabiam i łańcuch pięknie ułożony przy ramie. a nie wisi jak wstążka na choince bożonarodzeniowej...

np. tak:

Franc

Im więcej rolek tym większe straty, im większe straty, tym więcej energii zamiast trafiać na koło, idzie na pokonanie oporów - układ jest mniej sprawny i jedzie się wolniej przy tym samym wysiłku. To jest różnica między rowerami wyścigowymi a turystycznymi.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800