Remont M5

Zaczęty przez Chris, Grudzień 18, 2022, 07:29:57 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

live_evil

Cytat: natalka w Lipiec 21, 2024, 09:58:30 AM
I starcza Ci biegów? Nie masz za dużych skoków pomiędzy biegami?
Kaseta zestopniowana jest następująco:
9-11-13-15-17-20-23-27-31-36-42-50

Zakres 556%, przy blacie 42t moge podjeżdżać pod ściany i dokręcać do 80km/h przy zjazdach.

Chris

Stwierdziłem, że w spawanie się bawił nie będę, raz, że nie mam do tego ręki a dwa, trzeba potem cały element malować a po tym może zaprawkę tylko zrobię.

Zacząłem od zrobienia "implantu" ze śruby M12

Następnie krawędź rurki została wyrównana a kołek z gwintem nabity do środka.

Później wyrównałem krawędź wejścia do otworu i nagwintowałem

Wkręcenie na próbę

I ostateczny montaż z klejem do metalu

Nie jest super idealnie prosto ale zostawiam na dwie doby żeby klej porządnie stwardniał i zobaczymy po zamontowaniu wszystkiego jak to będzie wyglądać.
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

hansglopke

"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Chris

Standardowy metryczny M12x1,75  :P

miki11

Tam będziesz miał sporą dźwignię chyba. Oby ten patent wytrzymał.

Chris

Dlatego kołek ma 40mm długości  :D

Długość gwintu to 7mm więc nie powinno być problemu.

Za pomocą jednej śruby i kleju mam zamocowaną stalową mufę suportu do aluminiowego profilu i jedyny problem jaki tam występuje to uginanie się profilu podczas pedałowania  ;D

Pojeździmy, zobaczymy  ;)

Tehen

Jeździć, obserwować 8)

Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

miki11

Hmm... Klej, powiadasz...

Chris

Autoweld CX-80

Co ciekawe lepiej metal trzyma niż plastiki.

W generatorze z podróbką silnika Hondy urwało się mocowanie magneta i skleiłem tym klejem i dopiero jak jakaś sierota upuściła agregat to się urwało.

miki11

Znam ten klej i trzymam kciuki. Chodzi mi o to, że ten element będzie podlegał obciążeniom i drganiom, jak to w ramie rowerowej.

Chris

Udało się naprawić po druciarsku dodając śrubę poprzeczną żeby rurka na kołku się nie obracała i działa.

Niestety prowadnica jest pogięta i wygląda trochę gorzej ale przerzuca bezproblemowo.

Teraz mam dylemat czy kupić nową przerzutkę na przód czy pójść za radą live_evil i przejść na napęd 1x bo niestety nie jestem w stanie przewidzieć jak długo to rozwiązanie zadziała.
Co prawda urwać się nie urwie ale może się obrócić a wtedy stracę przełożenia z przodu.
Jakby się nie obrócił to dupa z tyłu.

Chyba zrobię tak, że jak się nie popsuje do końca sezonu to wtedy kupię tylko przerzutkę na przód a jak się urwie to wtedy będę musiał się wykosztować na nowy napęd  :'(

osesku

Ze zdjęć nie da się wyczuć jak solidnie udało się Ci zrobić tą naprawę. Skoro zastanawiasz się co dalej, wrzucam drobne propozycje.

Jeżeli w środku mufy suportowej wystaje choć trochę ponad zwój gwintu tego kołka, to bym tam dodał "chudą" nakrętkę kontrującą z cienką podkładką, do uformowania na płasko warstwy kleju którym wklejałeś rurkę. Podczas pracy przerzutki, masz spory moment działający na ten gwint: raz w kierunku zakręcania, a raz odkręcania. Do tego drgania i warunki wpływające na starzenie kleju...

Poza tym, dodatkowa nakrętka może poprawić pracę kołka, trzymającego się teraz tylko w grubości ścianki mufy suportowej...

Przez uchwyty w trzpieniu przerzutki nie możesz tego bardziej dokręcać. Nakrętka kontrująca by to poprawiła.
Poza tym, nie ma co martwić się na zapas ;)

Jeśli tak zrobiłeś, to przepraszam, że nie doczytałem  8)

Chris

Dzięki za radę  :D

Nie kontrowałem tego tylko całe upaćkałem w kleju, no zobaczymy jak to popracuje i co z tego wyniknie  ;)

Przy okazji wrzuciłem nowy film na kanał.

Taki wschód słońca, że musiałem to nagrać i wrzucić.

https://www.youtube.com/watch?v=uE6Wso1csf8

Chris

Chciałem ruszyć ze skrzyżowania ale łańcuch miał inne plany  >:(

https://www.youtube.com/watch?v=XnAn7LC34wE

miki11

Znalazłes przyczynę? U mnie poszło kolano, nie łańcuch.