Remont M5

Zaczęty przez Chris, Grudzień 18, 2022, 07:29:57 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

andrej

Witam wszystkich. Mam taką prośbę, abyś opisał jak zachowuje się tylne zawieszenie przy zahamowanym przednim kole,
taka symulacja jazdy pod wzniesienia.

Chris

Obecnie mam skręconą sprężynę prawie na maksa bo jak robiłem pierwsze jazdy na miękko to pod górę tył się bujał niemiłosiernie co mnie mocno irytowało
Przy gwałtownym hamowaniu tyłem i przodem( jakiś debil wyszedł tyłem na jezdnię bo sweet focie rodzince robił ) to rower lekko pochylił się do przodu.
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

andrej

Czyli rower ma twarde zawieszenie. Będziesz tak jeździł?

Chris

Raczej tak bo mam tutaj kilka fajnych podjazdów a rower i tak jest przeznaczony na szosę więc wolę żeby energia z pedałowania szła na napęd a nie uginanie.

Yin

Jest też opcja zastąpienia dampera aluminiowym profilem kwadratowym z nawierconymi otworami pod śruby. Urwiesz lekko z 200g. Ścianka profilu 2mm powinna spokojnie wytrzymać. Do tego fotelik z węgla od Antonowitch ( o ile jeszcze je robi) i fajny potencjał do ścigania się robi.

Chris

Panie, ten amortyzator to prawie pół kilo waży
Nie pamiętam dokładnie, albo 440 albo 480g
Lekkie amortyzatory powietrzne kosztują koło 1000 zł i to jedne z tańszych

Na razie to pierwsza konfiguracja na jakieś 2-3 lata przynajmniej bo rekord prędkości będzie priorytetem dla mnie na ten najbliższy okres
W zasadzie to sama logistyka i wynajem miejsca pod budowę pojazdu więcej kasy pochłonie niż sam pojazd ale na razie zostaje jak jest.

Jeszcze tylko oświetlenie, bidony (jeden na zapasowe dętki, multitool i inne szpargały a drugi na picie), lusterka już jadą i dzwonek

andrej

Tu trzeba popracować nad linią łańcucha, aby pokrywała się z osią obrotu wahacza.
Łańcuch na górę rolki, krótszy amortyzator, kąt główki ramy poprawiłby się, coś takiego bym widział. nie wiem czy to możliwe.
Dużo konstruktorów i producentów takich rowerów olewa to.
Ja robiąc 2x26 amortyzowany zrobiłem tak jak to M5, i wylądował na złomie.

Chris

Rower skończony, objeżdżony, sprawuje się znakomicie ale...

Mam problem z siedziskiem albo zajmuję złą pozycję albo jest źle wyprofilowane bo po dłuższej jeździe boli środkowa część miednicy
Przesunięcie się do przodu trochę ulżyło mi dzisiaj więc przesunąłem korby do przodu i będę testował dalej, jeśli to nic nie da to trzeba będzie siedzenie zmienić.

velogic

Bo to ZŁA ko..nstrukcja była !
To jest przykład poziomki z przed 30-u lat, gdy jeszcze  pozycja kręcącego była panicznie zachowawcza. Już nie całkiem siedzisz ale jeszcze nie leżysz.
Doradzam (ale co ja tam wiem) przerobić na 2x26 i zamienić damper na krótszy.
Ale jak wzrost nie pozwoli to ten fotel przesuń około 8cm do przodu- jeśli rura do suportu (boom) pozwoli...

Pozdrowerowo

Chris

Dzięki za radę  :)

Na razie założyłem siedzenie od Kaczmarka, zobaczę jak się będzie sprawował bo tutaj jest pozaginana sklejka szalunkowa tylko.
O 2x26 myślałem już od momentu jak miałem problem ze znalezieniem obręczy 451 mm i w końcu ściągnąłem ją z Chin.

Co do dampera najprawdopodobniej zostanie wymieniony na jakiś mały tłumik drgań więc wezmę pod uwagę Twoje wskazówki i pochylę rower do tyłu.

Pozdro

woojtek1

U mnie w m5 był damper gumowy. Mogę go "podarować" jak wrócę do PL.

Chris

Dzięki woojtek1

Daj znać jak wrócisz  :)

andrej

Witam.
Też tak proponowałem troszkę ją poprawić, ale ja się nie znam.
Ważne, że jest odnowiona ;)

Chris

Na razie z siedzeniem Kaczmarka jest OK

Nie ma żadnych boleści na ogonie  ;)

Większy pogląd będę miał w weekend kiedy sobie pyknę z 70-80 km na spokojnie

hansglopke

Cytat: Chris w Maj 05, 2023, 10:44:27 AM
Na razie z siedzeniem Kaczmarka jest OK

Nie ma żadnych boleści na ogonie  ;)

Większy pogląd będę miał w weekend kiedy sobie pyknę z 70-80 km na spokojnie

Jak nie udziwniłem wygody ventisitem (czyjakmutam) to  przez dwie i pół doby (non stop) nic nie bolało.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp