Dziś pytanie - dziś odpowiedź

Zaczęty przez 3x3, Sierpień 12, 2015, 06:29:17 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

oblivion

Ja mam tak jak na zdjęciu nr 2 (greenspeed), też mam piasty z wózka, tyle że nieco mniejsze - większe będę zakładał na wiosnę, już kupiłem.
Hamuje dobrze, tylko mniejsze piszczą jak lokomotywa po kilkugodzinnym postoju :D (przez pierwsze trzy hamowania, później ok.)
www.tomekmistak.wordpress.com
www.facebook.com/tomek.mistak

Bart07

Dziękuję za odpowiedź. Przy okazji, masz sterowanie wspólne na oba hamulce, czy osobno każde koło na innej klamce.
Bartosz.

oblivion

Z jednej klamki na lewy i prawy, inaczej pozamiatałoby mnie na ulicy :D
https://www.rowerystylowe.pl/p-2963/klamka-hamulcowa-na-dwie-linki

Bart07

Też mi się tak wydaje, ale podlinkowane rowery mają rozdzielone hamulce osobno na lewe i prawe koło. Wg opisu producenta ustawienie kół jest takie, że niemal niweluje odczucie ściągania. Nie mniej dzięki za link z klamką. Trudno to wyregulować?
Bartosz.

oblivion

Stosunkowo łatwo :)
Drugą klamkę mam na tył.

klubowy

Bart, też się kiedyś głowiłem nad małą skutecznością hamowania. Kolega comandor77 pisał o tym w swoim wątku: http://forum.poziome.pl/index.php?topic=2959.0
Poniżej bezpośredni cytat:

Cytat: comandor77 w Lipiec 29, 2015, 10:34:31 PM

......Na drodze spisuje się dobrze, przetestowany przed demontażem do malowania. Waga - bez pierdów typu oświetlenie, bagażnik sakwa, błotniki itp. 25 kg. Furę rozpędziłem na prostej drodze odcinek ok. 300m do 38 km/h po równym, ale pójdzie chyba więcej, tylko jak na pierwsze jazdy było trochę krępująco - przechodnie i kierowcy gapili się na mnie tak, jakbym przybył z Marsa.
Hamulce są z wózka - hamują bardzo dobrze, brakuje ABS-u  :D bo wlecze koła. Z tymi hamulcami to jest tak, że wszystko zależy od tego gdzie na obwodzie znajduje się rozpierak szczęk. Powinien być u góry i rozpierać szczęki przeciwnie do kierunku obrotu bębna (bęben w lewo - rozpierak obrót wokół własnej osi w prawo - jeżeli jest mechaniczny a nie hydrauliczny jak w autach).
Skomplikowane, ale zrozumiesz jak popatrzysz na hamulce bębnowe auta - cylinderek u góry, szczeki z "przodu i tyłu". U mnie nie do końca jest dobrze bo szczęki patrzą góra- dół i rozpierak jest z przodu (z przodu lepiej niż od tyłu).
Średnica bębna do średnicy koła ma oczywiście też znaczenie.
U mnie hamowane 3 koła, przednie koła razem przez rozdzielacz, tylne koło jako spowalniacz - no tak jak w motocyklach i autach.

Ja każde koło mam hamowane oddzielnie - koło tylne na "kontrze". Taka kombinacja daje mnóstwo frajdy na śniegu =)
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

Franc

Cytat: klubowy w Styczeń 22, 2019, 02:11:17 PM
Ja każde koło mam hamowane oddzielnie - koło tylne na "kontrze". Taka kombinacja daje mnóstwo frajdy na śniegu =)
Mój Potwór Duży lubi to (znaczy ma tak w swojej trajce IMK P9)
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Bart07

Pewnie zrobię jak piszecie.

Teraz inne pytanie:
Jak przyjąć środek ciężkości fotela? Wariant wygodny. Nogi -10stopni, oparcie +130stopni. Kąt fotela 120 stopni.
Potrzebuje określić odległość przednich kół.
Bartosz.

Franc

Przednie koła robi się mniej więcej tak, żeby kończyły się na linii fotela albo trochę do przodu. Rozstaw przednich kół - dobrze by było mniej jak 90cm (żeby pozostać rowerem), im mniej, tym łatwiej się przeciskać, im szerzej tym stabilniej. Rozstaw kół + wielkość kół ograniczają kąt skręcenia (bo nie powinieneś obcierać o nogi).
Fotel - im niżej tym lepiej, ale trudniej wsiadać. Kąt oparcia do linii nóg ~135o - taka kiedyś była teoria. Kąt oparcia >40o spokojna, rekreacyjna jazda, 35~40o - kąt fotela taki uniwersalny, <35o zaczyna się robić sportowo, <30o super sportowe x-low.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Bart07

To wszystko wiem. Zakładany kąt oparcia wg Twojego sposobu pomiaru to 50 stopni. 120 stopni ma być najwydajniejsze (wg pewnego opracowania chyba , jakiegoś periodyku HPV). Chcę osiągnąć obciążenie 70 do 30 przy możliwie krótkiej ramie. Jestem właśnie na etapie spawania przednich rozpórek i chcę je prawidłowo ustawić.
Bartosz.

Bart07

Spawanie powoli do przodu. Za chwilę kolejne decyzję.
Sterowanie kierownicą podsiodłową, czy drągami ala czołg?
Bartosz.

oblivion

Łatwiej zrobić jest jak czołg, no chyba że robisz przednie zawieszenie amortyzowane na wahaczach to podsiodłowe będzie git.

Bart07

Kolejne głupie pytanie. Przy sterowanie a'la czołg - Jak ciągnę drążek z prawej (pcham z lewej) to mam skręcić w stronę...?
Bartosz.

tom0jo

Prawą. Jak w czołgu, z prawej do siebie, więc w prawo skręcasz.

hansglopke

Cytat: tom0jo w Luty 04, 2019, 02:16:33 PM
Prawą. Jak w czołgu, z prawej do siebie, więc w prawo skręcasz.

Jak zrobisz odwrotnie to mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś niepowołany zbyt szybko odjedzie.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp